Foto ter illustratie.
Foto ter illustratie. Pixabay

Putten gaat essentiële jeugdhulp vanaf 2025 op Gelderse schaal inkopen

16 mei 2023 om 10:30 Zorg

PUTTEN Putten gaat de essentiële jeugdhulp vanaf 2025 op de Gelderse schaal inkopen. Eerder wordt niet wenselijk geacht, omdat de lopende contracten dan moeten worden ontbonden.

Op basis van onderzoeken en ervaringen is vastgesteld dat de zorg voor jeugdigen met complexe en meerdere problemen op meerdere levensgebieden niet voldoende is. Dit zowel binnen het gezin, bij het kind zelf, op school of daarbuiten. Hulp is nauwelijks beschikbaar of alleen ver weg van huis.

Daarnaast bestaan er lange wachtlijsten of geen enkele aanbieder kan de benodigde hulp op eigen houtje bieden of heeft de benodigde expertise beschikbaar. Jeugdigen hebben vaak al lange tijd hulp waarbij zich traject op traject opstapelt. 

De gemeente is verantwoordelijk voor een voldoende dekkend en passend aanbod. Juist voor deze weinig voorkomende hulpvragen, waar hoogwaardige specialisatie, samenwerking en maatwerk nodig is, willen de jeugdhulpregio’s de handen ineen slaan. Putten sluit zich daar bij aan.

De nieuwe aanpak brengt in eerste instantie meer kosten met zich mee. Dit omdat per hulpvraag de kosten voor deze specifieke roep hoger uitvallen. Desondanks verwacht het college van burgemeester en wethouders dat de nieuwe aanpak een positief effect heeft op de kosten.

Gestuurd wordt op minder jeugdigen die van essentiële functies gebruik hoeven te maken, maar ook door een preventieve, effectievere en passende aanpak de jeugdigen op kortere termijn niet meer hulpbehoevend zijn.

Wijnand Kooijmans