Kleine winst AEX-index

15 mei 2023 om 10:24

Prosus en Aegon koplopers

AMSTERDAM (ANP) Prosus en Aegon waren aan het eind van de ochtend de sterkste stijgers in de AEX-index op het Damrak, die een kleine winst liet zien. 


Techinvesteerder Prosus profiteerde van een stevige koerswinst van het Chinese internet- en gamebedrijf Tencent, waarin het bedrijf een groot belang heeft. Ook kreeg Prosus (plus 4,5 procent) een koopadvies. Verzekeraar Aegon, die later deze week met kwartaalcijfers komt, deed ook goed zaken en volgde met een plus van 2,5 procent. De koersuitslagen van de Europese beursgraadmeters bleven beperkt. 

Beleggers kijken deze week verder uit naar de resultaten van Amerikaanse winkelbedrijven Walmart, Target, Kohl's en Home Depot. Die geven mogelijk meer inzicht of de Amerikaanse economie in een recessie belandt. Daarnaast gaat de aandacht uit naar de ruzie tussen de Democraten en Republikeinen over het schuldenplafond.

De AEX noteerde rond het middaguur 0,6 procent hoger op 757,35 punten. De MidKap klom 0,7 procent tot 938,41 punten. De beurzen in Frankfurt, Londen en Parijs stegen tot 0,5 procent.

ABN AMRO en de verzekeraars ASR en NN Group stonden ook in de kopgroep van de AEX, met plussen tot 1,7 procent. Olie- en gasconcern Shell en platenlabel UMG, dat ex dividend noteerde, waren de enige dalers met minnen van 0,3 en 0,8 procent.

De Europese bierbrouwers stonden in de belangstelling na een positief rapport over de sector van Citi. De investeringsbank verhoogden daarin de adviezen voor Carlsberg en Unibrew, die 1,8 en 2,9 procent wonnen. In Amsterdam klom Heineken 1,3 procent, na een verhoging van het koersdoel.

In Frankfurt kelderde Ceconomy 10 procent, na tegenvallende kwartaalcijfers van de Duitse eigenaar van elektronicaketens MediaMarkt en Saturn. Het Duitse energiebedrijf Siemens Energy verhoogde zijn omzetverwachting en won 3,6 procent. De Franse verzekeraar AXA klom 2 procent.

De euro was 1,0864 dollar waard, tegen 1,0859 dollar op vrijdag. Een vat Amerikaanse olie kostte 0,3 meer op 70,27 dollar. Brentolie werd 0,2 procent duurder op 74,34 dollar per vat.