'Herontdekte Rembrandts' Jan en Jaapgen worden geveild

15 mei 2023 om 09:42

LONDEN (MEDIAWATCH) Na Marten en Oopjen duiken nu Jan en Jaapgen op, twee herontdekte, aan Rembrandt toegeschreven portretten van een echtpaar uit het begin van de zeventiende eeuw. Veilinghuis Christie’s biedt de kleine, ovale portretten op 6 juli in Londen te koop aan.

Het zou gaan om gesigneerde en gedateerde portretten van Jan Willemsz. van der Pluym, een vermogende Leidse loodgieter, en zijn echtgenote Jaapgen Carels. Het echtpaar had banden met de kunstenaar. In het jaar dat Rembrandt hen portretteerde, in 1635, kocht het echtpaar een tuin naast die van Rembrandts moeder. De zoon van het echtpaar trouwdemet een nicht van Rembrandt. Het enige kind uit dat huwelijk, zoon Karel van der Pluym, was een verdienstelijk schilder waarvan wordt verondersteld dat hij bij Rembrandt in de leer is gegaan.

Bijna tweehonderd jaar geleden, op 18 juni 1824, waren de bijna 20 centimeter hoge paneeltjes voor het laatst in het openbaar te zien. Dat was op een veiling bij Christie’s in Londen. Sindsdien zijn ze in bezit geweest van een onbekende Britse familie en hadden wetenschappers geen toegang tot de portretten.


Meteorologische
lente in top 5 van natste ooit gemeten

HOUTEN (ANP) De lente is nog aan de gang, maar volgens Weeronline is nu al duidelijk dat het jaargetijde een stuk natter verloopt dan normaal. Het weerbureau spreekt zelfs van de natste lente van deze eeuw. 2023 staat ook al in de top 5 van natste lentes ooit gemeten.

Gemiddeld is er al 219,6 millimeter regen gevallen. Dat is goed voor de vijfde plek in de lijst van natste lentes ooit. De komende drie weken kunnen daar nog tientallen millimeters bijkomen waardoor 2023 eindigt op een tweede of derde plek in de lijst.

Van een record is hoogstwaarschijnlijk geen sprake. In 1983 viel er maar liefst 283,7 millimeter regen gemiddeld over het land. Voor de eerste plaats zou de komende drie weken dus nog ruim 60 millimeter moeten vallen, en dat zit er volgens Weeronline niet in. Vooral ook niet omdat er vanaf volgende week meer droge dagen aankomen en de zon zich vaker laat zien.


Pakkans bij online oplichting blijkt amper 1 procent

DEN HAAG (MEDIAWATCH) Wie op internet wordt opgelicht, hoeft er niet op te rekenen dat de dader snel wordt achterhaald. De pakkans voor online oplichters is buitengewoon laag: in ongeveer 1 procent van de gevallen komt uiteindelijk een verdachte in beeld. Dat blijkt volgens RTL Nieuws uit een analyse van het medium, gebaseerd op cijfers van het CBS en de politie.

Daaruit komt naar voren dat zo'n 250.000 mensen jaarlijks slachtoffer zijn. Uiteindelijk komt bij ongeveer 1 procent van die zaken een verdachte in beeld. Deels omdat maar een kwart van de gedupeerden aangifte doet.