New York

15 mei 2023 om 09:18

Ook Broadway gaat lijden onder schrijversstaking

(ANP) Ook Broadway lijkt op korte termijn problemen te gaan ondervinden door de schrijversstaking in Hollywood. Dat meldt The New York Times. De theaters op Broadway hebben de schrijversvakbond, Writers Guild of America, gevraagd of zij met hun staking een uitzondering willen maken voor de uitzending van de Tony Awards op 11 juni. Maar de bond lijkt hier niet in mee te gaan.

Meer dan 11.000 schrijvers in Hollywood hebben het werk neergelegd vanwege een slepend conflict met de studio's en producenten over hun salarissen. Hierdoor ondervinden al diverse series en talkshows problemen, omdat er geen nieuwe teksten en scripts meer worden geleverd. Bovendien hebben veel acteurs zich solidair verklaard met de schrijvers en komen zij niet naar grote events zolang de staking voortduurt. Dit geldt ook voor veel genomineerden bij de Tony Awards.


TONY AWARDS Ook de uitreiking van de Tony Awards op 11 juni lijkt hierdoor dit jaar niet door te gaan. Dit zou een enorme strop zijn voor Broadway, omdat deze uitzending en alle publiciteit die dit oplevert een van de belangrijkste jaarlijkse marketingmomenten is voor Broadway. De meeste theaters worstelen nog steeds met financiële problemen na de coronalockdowns en hebben de Tony-uitreiking nodig om hun voorstellingen extra onder de aandacht van potentieel publiek te krijgen.

De Tony-organisatie heeft maandag spoedoverleg over de ontstane situatie, meldt The New York Times. Een optie zou zijn de Tony-uitreiking uit te stellen zolang de staking duurt. 

Tot de grote kanshebbers bij de Tony Awards behoren dit jaar de komedie Some Like It Hot (over twee getuigen van een maffiamoord die zich verkleed als vrouw aansluiten bij een rondreizend orkest), de musical New York New York (over een groep muzikanten die eind jaren veertig in New York carrière proberen te maken) en Kimberly Akimbo (over een tienermeisje dat door een genetische ziekte het lichaam van een vrouw van zestig heeft).