Washington

15 mei 2023 om 10:01

Krant: hoofd Wagner bood Oekraïne locatie Russische troepen aan

(ANP/RTR) Het hoofd van het Russische huurlingenleger Wagner heeft in januari de Oekraïense regering aangeboden de locaties van Russische troepen te delen. In ruil daarvoor wilde Jevgeni Prigozjin dat Kyiv zijn militairen terugtrok uit Bachmoet. Dat meldt The Washington Post op basis van documenten uit het eerder dit jaar aan het licht gekomen lek van vertrouwelijke Amerikaanse overheidsdocumenten.

Twee Oekraïense bronnen van de krant bevestigen dat Prigozjin meerdere keren gesproken heeft met de Oekraïense inlichtingendienst HUR. Een van hen meldt dat de Wagner-baas het aanbod meerdere keren heeft gedaan, maar dat Kyiv het heeft afgewezen omdat het Prigozjin niet vertrouwde en dacht dat het voorstel een val kon zijn. Een Amerikaanse anonieme bron zegt in de krant dat ook Washington vraagtekens zette bij de intenties van Prigozjin.

De Wagner-baas is een bondgenoot van Poetin maar klaagt al langer over wat hij een gebrek aan steun van Moskou vindt. Het huurlingenleger speelt een grote rol in de strijd om Bachmoet. Prigozjin heeft eerder gedreigd Bachmoet te verlaten als Rusland zijn soldaten niet snel van munitie voorziet.


Berlijn

Frustratie in Duitsland na 'debacle' op songfestival

(ANP) In Duitse media wordt zondag ontdaan gereageerd op de verpletterende nederlaag in de finale van het Eurovisie Songfestival. Duitsland eindigde met de rockers van Lord of the Lost voor het tweede jaar op rij onderaan. "Oh Lord, wir sind lost" (Oh heer, we zijn verdwaald), kopte de krant Bild.

De krant schrijft dat presentator Barbara Schöneberger met galgenhumor nog een positieve draai probeerde te geven aan het verlies. Ze merkte op dat Duitsland drie keer zoveel punten heeft gehaald als een jaar eerder. Toen waren de Duitsers met slechts zes punten de hekkensluiter op de scorelijst. Volgens Bild lijkt de rest van Europa de Duitsers te vergeten bij het uitdelen van de punten.

Dagblad Stuttgarter Zeitung spreekt over een "debacle" voor Lord of the Lost. De uitslag leidt volgens de krant tot verbijstering en frustratie onder Duitstalige twitteraars. Die vinden de uitslag soms erg onfair, al was er nog wel ruimte voor humor. Zo opperde iemand om als 'wraak' op Europa de omstreden schlagerzanger Michael Wendler naar de volgende editie te sturen.

Nederland viel met Mia Nicolai en Dion Cooper eerder al af in de eerste halve finale. Veel Nederlanders waren uiteindelijk geen getuige van de Duitse nederlaag in de finale. Die trok in Nederland gemiddeld 1,84 miljoen kijkers en was daarmee de slechtst bekeken finale van het liedjesfestijn in tien jaar tijd.

Elders trok het festival wel veel bekijks. In gastland Verenigd Koninkrijk piekte het aantal kijkers op 11 miljoen. Dat is volgens de BBC een kijkcijferrecord voor het evenement.