Gouden Ganzenveer voor schrijver Jan Brokken

15 mei 2023 om 08:55

HILVERSUM (ANP) Schrijver en journalist Jan Brokken krijgt dit jaar de Gouden Ganzenveer, een van de belangrijkste Nederlandse literaire prijzen. Dat heeft juryvoorzitter Jet Bussemaker zaterdag bekendgemaakt in het NPO-radioprogramma De Taalstaat.


Volgens de jury heeft de 73-jarige Brokken "een ontzagwekkend oeuvre opgebouwd waarmee hij veel lezers aan zich heeft weten te binden. Hij weet ook bij moeilijk toegankelijke onderwerpen het diep-persoonlijke, het menselijke, het beschouwende en het literaire bij elkaar te brengen."

De prijsuitreiking is op 18 september in Amsterdam. Brokken mag dan ook een zogenoemde Jonge Veer uitreiken, aan een jong literair talent waarvan hij vindt dat deze de aandacht verdient.

Brokken (geboren in 1949 in Leiden) volgde een opleiding aan de School voor Journalistiek in Utrecht. Begin jaren 70 trad hij in dienst van dagblad Trouw, waarvoor hij veel reportages schreef. In HP publiceerde Brokken veel interviews en portretten, die in diverse boeken werden gebundeld.


De laureaat won eerder ook al de C.W. van der Hoogtprijs, voor zijn verhalenbundel De Zee Van Vroeger uit 1988. In deze en andere boeken bundelde hij de ervaringen die Brokken opdeed op reizen naar Indonesiƫ, West-Afrika, het Caribisch gebied en Zuid-Amerika.