Zevende overwinning voor Zweden

15 mei 2023 om 08:46

LIVERPOOL (ANP) Zweden heeft zaterdagavond in Liverpool de 67e editie van het Eurovisie Songfestival gewonnen. Loreen, die ook al winnaar werd in 2012 met het lied Euphoria, kreeg in totaal 583 punten met haar lied Tattoo.


Finland werd tweede met 526 punten. Israel eindigde op de derde plek met 362 punten. Verder bestaat de top 10 uit Italië, Noorwegen, Oekraïne, België, Estland, Australië en Tsjechië. Mia Nicolai en Dion Cooper, die namens Nederland meededen aan het Eurovisie Songfestival, wisten zich in de eerste halve finale niet te kwalificeren voor de finale en deden dus niet mee zaterdagavond.

Loreen vindt het opnieuw winnen van het Eurovisie Songfestival "overweldigend". Dat zei de zangeres nadat zij het beeldje aangereikt kreeg uit handen van de winnaars van vorig jaar, de Oekraïense groep Kalush Orchestra. "Ik ben zo blij en ik ben zo dankbaar. Bedankt hiervoor. Dit is voor jullie." De Zweedse is, na Johnny Logan, de tweede artiest met een tweede zege op het Songfestival.


WEKENLANG FAVORIET De winst van Loreen zorgt voor de zevende Zweedse overwinning in de geschiedenis van de liedjeswedstrijd. Dat is evenveel als Ierland, dat zijn laatste zege 27 jaar geleden boekte. De laatste overwinning van Zweden was in 2015. Toen won Måns Zelmerlöw met het lied Heroes.

Wedkantoren hadden al voorspeld dat Zweden zou winnen. Loreen was wekenlang favoriet bij de bookmakers met haar lied Tattoo. De Finse act Käärijä werd gezien als de grootste uitdager van Zweden.

Hoewel Nederland zelf niet meedeed in de finale, had de finale toch een Nederlands tintje. Het door de Nederlandse Wouter Hardy geschreven en geproduceerde Bridges voor de Estse zangeres ALIKA eindigde op een verdienstelijke achtste plaats. Bovendien was de Nederlander Jesse Wijnans een van de in roze gehulde dansers bij de Finse inzending van Käärijä.

De vakjury's van de deelnemende landen bepaalden vrijdag hun puntenverdeling op basis van de zogeheten tweede dress rehearsal, de generale repetitie. Die stemmen telden voor de helft mee. De andere helft van de uitslag is bepaald door de miljoenen tv-kijkers. Voor het eerst kon de hele wereld meestemmen. Zweden kreeg de meeste punten van de jury's, Finland was het populairst bij de 'televoters'. Ook anders was de stemprocedure tijdens de halve finales.