De paardenbloem is één van de vijf genomineerde bloemen.
De paardenbloem is één van de vijf genomineerde bloemen. ANP / Xtra Koen Suyk

Vijf kanshebbers 'nationale bloem'

15 mei 2023 om 08:54

Vroege Vogels: 'Stemmen kan tot 2 juni'

HILVERSUM (ANP) Vijf bloemen maken nog kans om verkozen te worden tot nationale bloem bij de Nationale Bloem Verkiezing van Vroege Vogels. Het gaat om de paardenbloem, het madeliefje, de wilde kievitsbloem, het fluitenkruid en de pinksterbloem. Deze shortlist is zondagochtend bekendgemaakt in het programma, op NPO Radio 1.


Vroege Vogels organiseert de verkiezing omdat het Nederland ontbreekt aan een nationale bloem, volgens het programma in tegenstelling tot andere landen. Zo hebben de Belgen de klaproos, de Duitsers de korenbloem, de Oostenrijkers de Edelweiss en de Finnen het lelietje-van-dalen.

Meer dan 25.000 mensen hebben de afgelopen weken hun stem uitgebracht voor de verkiezing. Vanaf nu kan er gestemd worden op de vijf overgebleven kanshebbers op www.nationalebloem.nl. Dat kan tot 2 juni. Iedere bloem heeft een eigen ambassadeur. Zanger Ruben Hein, tv-kok Yvette van Boven, influencer Teske de Schepper, Kassapresentator Amber Kortzorg en tv-tuinman Lodewijk Hoekstra zullen de komende tijd aandacht vragen voor hun bloem.

De verkiezing doet het BNNVARA-programma in samenwerking met Esther van Gelder (cultuurhistoricus en conservator bij de KB, de nationale bibliotheek), Baudewijn Odé (ecoloog bij FLORON), Norbert Peeters (botanisch filosoof en onderzoeker bij de Universiteit Leiden), Nils van Rooijen (plantenecoloog aan Wageningen University & Research), Rogier van Vugt (hoofd horticultuur bij de Hortus botanicus Leiden) en Esmée Winkel (botanisch kunstenaar en wetenschappelijk illustrator bij Naturalis).