Rusland meldt dood eigen commandanten

15 mei 2023 om 08:56

MOSKOU (ANP/AFP) Rusland heeft de dood gemeld van twee hoge Russische officieren in Oost-Oekraïne. Het wordt gezien als opmerkelijk dat de Russen met dergelijke informatie naar buiten treden. Met informatie over verliezen in Oekraïne wordt terughoudend omgegaan.


Het Russische ministerie van Defensie meldt dat kolonels Makarov en Brovko sneuvelden in de strijd. Makarov zou zijn omgekomen bij gevechten met Oekraïense troepen rond de plaats Krasne, bij de belegerde stad Bachmoet. 

Brovko zou elders op "heroïsche" wijze zijn gesneuveld. Hij zou zijn geraakt door granaatscherven.


REDEN ONDUIDELIJK Het is onduidelijk waarom het ministerie naar buiten treedt met informatie over de vermeende dood van de twee commandanten. Rusland zegt dat de Oekraïners de afgelopen dagen verwoede pogingen hebben gedaan om een doorbraak te forceren bij Bachmoet. Het ministerie stelt dat alle aanvallen zijn afgeslagen. Dat is niet bevestigd door onafhankelijke bronnen.


BLOEDERIGE STRIJD Een overwinning bij Bachmoet is na de maandenlange bloedige strijd van groot symbolisch belang voor beide partijen. Ook het Russische huurlingenleger Wagner doet mee aan de gevechten in de belegerde stad. De relatie tussen Wagner-topman Jevgeni Prigozjin en de top van het Russische leger is gespannen. Prigozjin klaagt al geruime tijd dat de strijdkrachten zijn mannen munitie onthouden.