President Volodymyr Zelensky heeft zondag onder luid applaus de prestigieuze Karelsprijs in ontvangst genomen in Aken.
President Volodymyr Zelensky heeft zondag onder luid applaus de prestigieuze Karelsprijs in ontvangst genomen in Aken. EPA/Friedemann Vogel

Karelsprijs voor Zelensky

15 mei 2023 om 09:59

Bondskanselier Scholz zegt 'blijvende Duitse steun toe'

AKEN (ANP) De Oekraïense president Volodymyr Zelensky heeft zondag onder luid applaus de prestigieuze Karelsprijs in ontvangst genomen in Aken. De president kreeg bij aankomst in het stadhuis in de Duitse stad een staande ovatie.


In een toespraak sprak hij zijn dank uit aan Duitsland en de rest van Europa. Hij bedankte de Duitse bondskanselier Olaf Scholz onder meer voor de levering van Leopard-tanks aan Oekraïne.


EUROPESE EENHEID Zelensky stelde dat de afloop van de oorlog in zijn land afhankelijk is van de eenheid in Europa. "Ik geloof dat Europa gaat winnen, dat Oekraïne gaat winnen. De tijd is aangebroken om te beslissen hoe het einde van de oorlog er zal uitzien. Alles hangt af van onze eenheid", zei hij.

De Oekraïense president werd onder meer toegesproken door Scholz, de voorzitter van de Europese Commissie Ursula von der Leyen en de Poolse premier Mateusz Morawiecki.


TOETREDING EUROPESE UNIE Scholz zei in zijn toespraak dat Oekraïne achter de toetreding van Oekraïne tot de Europese Unie staat. "Volodymyr Zelensky, je hebt onze volledige steun op de weg naar de Europese Unie", zei hij. Ook Von der Leyen gaf aan een toekomst voor Oekraïne in de EU te zien. Volgens haar zou dit nog tijdens de oorlog mogelijk moeten zijn.

De Karelsprijs wordt sinds 1950 jaarlijks verleend aan mensen die zich inzetten voor de Europese eenheid. Het was lang onduidelijk of Zelensky zelf aanwezig zou zijn om de prijs in ontvangst te nemen. De prijs wordt gezien als kans om Oekraïne een steuntje in de rug te geven in de onderhandelingen voor toetreding tot de Europese Unie.

Na afloop van een gesprek met Zelensky heeft Scholz beloofd dat de Duitse steun aan Oekraïne niet zal afnemen: "Ik heb het meermaals gezegd en ik zeg het vandaag opnieuw: we zullen Oekraïne steunen zolang dat nodig is."

Hij zei ook dat het bezoek van Zelensky aan Berlijn "een sterk signaal afgeeft" en dat "diegenen die verantwoordelijk zijn voor deze oorlog daarvoor zullen worden berecht". Duitsland staat volgens Scholz open voor een vredesakkoord, "maar dat betekent niet dat we het conflict zomaar stilleggen en ons vrede laten opdringen door Rusland".

Zelensky zei op zijn beurt dat "de Duitse steun Oekraïense levens redt" en dat "Kyiv Berlijn voor altijd dankbaar zal zijn". Volgens de Oekraïense president heeft zijn volk groot vertrouwen in het tegenoffensief dat later dit voorjaar wordt verwacht. Zelensky zei te hopen dit jaar nog de Oekraïense overwinning in het conflict met Rusland "onomkeerbaar" te maken.

Zelensky benadrukte dat westerse bondgenoten niet moeten vrezen dat Kyiv aanvallen zal uitvoeren op Russisch grondgebied met de wapens die het ontvangt. "We vallen Rusland niet aan", zei hij. "We bevrijden ons wettig grondgebied."


Kort na zijn toespraak verliet Zelensky het stadhuis van Aken, opnieuw onder luid applaus. Volgens Franse media reist hij zondagavond nog af naar Parijs.