Permanente nachtopvang voor buitenslapers komt eraan

15 mei 2023 om 09:44

EDE Er komt in de gemeente Ede een permanente nachtopvang voor de zogeheten buitenslapers, ofwel dak en thuislozen. De gemeenteraad heeft er genoeg van dat al een aantal winters over een nachtopvang moeten worden gesproken en er dan met veel moeite incidenteel een noodopvang wordt geregeld. Er moet een structurele oplossing komen, vindt de raad. Daarom komt in het oordeelvormend deel van de raadsvergadering van donderdag 1 juni een motie aan de orde waarin het college wordt gevraagd met spoed de mogelijkheden te onderzoeken voor een sobere, maar doelmatige nachtopvang die het hele jaar open is voor buitenslapers, en wellicht ook overdag.

De eerste ondertekenaar van de motie is het raadslid Bert van Roekel (SGP). Hij heeft de gehele raad laten meetekenen, op de VVD na. Die fractie is wel benaderd, maar doet voorlopig niet mee. De initiatiefnemers verwijzen naar het huidige bestuursakkoord, waarin wordt gesteld dat niemand op straat hoeft te slapen in Ede en er actief wordt gezocht naar een structurele oplossing voor de noodopvang. Geconstateerd wordt dat dit tot op de dag van vandaag niet is gelukt. 

,,Het college en de projectleiders hebben in de afgelopen jaren alle zeilen bijgezet om in ieder geval in de (vries)koude winterperiode een sobere nachtopvang voor buitenslapers op orde te hebben. De kosten voor deze oplossingen, telkens op een andere locatie, waren behoorlijk hoog, ook al vanwege het ad hoc karakter en het gegeven dat Ede centrumgemeente is ten aanzien van de maatschappelijke opvang in de Valleiregio.” Afgelopen winter was er noodopvang in een tent, bij zwembad De Vrije Slag.