Pita Limjaroenrat, leider van MFP, wordt mogelijk de nieuwe premier van Thailand.
Pita Limjaroenrat, leider van MFP, wordt mogelijk de nieuwe premier van Thailand. EPA/Narong Sangnak

Thailand stemt voor democratie

15 mei 2023 om 09:29

Vraag is of zittend premier Chan-o-cha plaats maakt 

BANGKOK (ANP/DPA) In Thailand hebben de prodemocratische oppositiepartijen een duidelijke zege geboekt in de parlementsverkiezingen. Dat werd al na de eerste exitpolls aangenomen en blijkt ook uit de resultaten, nu 97 procent van de zondag uitgebrachte stemmen al is geteld.


De progressieve partij Move Forward (MFP) is met 13,5 miljoen stemmen de grote winnaar, gevolgd door de hervormingsgezinde partij Pheu Thai die 10,3 miljoen stemmen kreeg. 


De partij van zittend premier Prayut Chan-O-Cha, de conservatieve Palang Pracharath die het militaire establishment vertegenwoordigt, komt met 4,5 miljoen stemmen als derde uit de stembus.


NIEUWE PARTIJ Het resultaat is een opvallende prestatie voor de MFP, een nog maar net opgerichte partij die de energie kanaliseerde van door jongeren geleide prodemocratische straatprotesten die Bangkok in 2020 opschudden.


MILITAIRE COUP Toch is het maar de vraag of het resultaat voldoende is voor de prodemocraten om premier Prayut Chan-o-cha van de macht te verstoten. Chan-o-cha werd als premier geïnstalleerd na de militaire coup in 2014. Na een wijziging van de grondwet in 2017 kregen behalve de 500 verkozen parlementsleden ook 250 militaire vertegenwoordigers een stem bij de keuze van een eerste minister. Dat maakt het moeilijker om tegen het militaire zeggenschap in te gaan.


NIEUWE PREMIER? Het is daarom onzeker of Pita Limjaroenrat, de 42-jarige leider van het progressieve MFP, ook de nieuwe premier wordt. Alles zal afhangen van de precieze zeteltelling. Alleen als de oppositie samen meer dan 376 zetels haalt, volstaat dat om bij de stemming ook de militaire vertegenwoordigers te overtreffen.

Paetongtarn Shinawatra, het gezicht van de hervormingsgezinde partij Pheu Thai, kan het premierschap door de uitslag vermoedelijk uit het hoofd zetten. Ze is de dochter van voormalig premier Thaksin Shinawatra die in 2006 door het leger werd afgezet.