Vooruitblik

15 mei 2023 om 10:18

Beleggers verwerken kwartaalcijfers en letten op Turkije

AMSTERDAM (ANP) Beleggers krijgen deze beursweek opnieuw kwartaalresultaten van enkele grote bedrijven te verwerken. 

In Nederland is het de beurt aan verzekeraar Aegon terwijl in de Verenigde Staten supermarktconcern Walmart de boeken opent. Daarnaast zal er veel aandacht uitgaan naar signalen dat de Amerikaanse economie wel of niet in een recessie belandt. Ook de verkiezingen in Turkije kunnen financiële markten in beweging zetten.

Op de handelsvloeren wordt er steeds meer rekening mee gehouden dat de Federal Reserve de rentes in de VS niet verder meer zal verhogen om de inflatie in te dammen. Jerome Powell, voorzitter van de Amerikaanse koepel van centrale banken, hintte daar na de laatste rentevergadering op. Daarbij zei hij ook dat de hogere leenkosten impact hebben op bedrijven, maar waarschijnlijk nog geen economische krimp veroorzaken.

Verkoopcijfers van Amerikaanse winkeliers en nieuwe informatie over de productie van de industrie kunnen daar meer inzicht in geven. Daarnaast zullen beleggers oog hebben voor de wekelijkse aanvragen van een werkloosheidsuitkering in de Verenigde Staten, die vorige week een stijging lieten zien.

Op de achtergrond speelt de nog altijd aanwezige nervositeit rond kleinere Amerikaanse banken, waarvan er dit jaar drie zijn omgevallen. Daarnaast ruziën Democraten en Republikeinen over het schuldenplafond van de Amerikaanse overheid. Als dat niet wordt verhoogd, kunnen de VS binnenkort bepaalde betalingen niet meer uitvoeren wat zowel in het binnenland als wereldwijd tot grote financiële onrust kan leiden.

In Nederland maakt naast Aegon ook beursuitbater Euronext de resultaten van het eerste kwartaal bekend. Daarnaast komen distributeur en groothandelsbedrijf B&S, laadpalenfabrikant Alfen en pakketkluizenbedrijf Inpost met cijfers. 

Volgers van de zogeheten 'opkomende markten' kijken waarschijnlijk met extra aandacht naar de uitslag van de Turkse verkiezingen van zondag. De waarde van de Turkse lira is de afgelopen jaren tot een recorddiepte gedaald, terwijl de inflatie in het land erg hoog is. 


Luxemburg

CO2-uitstoot EU eind 2022 gedaald, ondanks economisch herstel

(ANP) De uitstoot van broeikasgassen in de Europese Unie is in de laatste paar maanden van afgelopen jaar gedaald in vergelijking met dezelfde periode een jaar eerder. Dat terwijl de Europese economie ook verder herstelde na de coronacrisis en de oorlog in Oekraïne, meldt statistiekbureau Eurostat maandag. Nederland is een van de landen waar de uitstoot - met 9,9 procent - in het laatste kwartaal het meest daalde. De uitstoot van Slovenië daalde met 15,9 procent en die van Slowakije met 6,9 procent vergeleken met 2021. In onder meer Ierland en Malta steeg de uitstoot juist, aldus Eurostat.