Barcelona viert feest, de club is landskampioen.
Barcelona viert feest, de club is landskampioen. Epa/andreu Dalmau

Landstitel voor Barcelona

15 mei 2023 om 09:17

Succes voor Frenkie de Jong

BARCELONA (ANP) Frenkie de Jong is met FC Barcelona kampioen van Spanje geworden.


De ploeg van coach Xavi won met 4-2 bij stadgenoot Espanyol. Voor De Jong, die sinds de zomer van 2019 bij de Catalanen speelt, is het de eerste landstitel in de Spaanse competitie. Voor Barcelona is het de 27e titel.

FC Barcelona is door de zege op 85 punten gekomen. Dat zijn er 14 meer dan rivaal en titelverdediger Real Madrid, dat een dag eerder met 1-0 won van Getafe. Met nog vier wedstrijden te spelen kunnen de Catalanen niet meer worden ingehaald.

Robert Lewandowski opende de score voor Barça en maakte later ook de 3-0. Dat was zijn 21e doelpunt in La Liga. Alejandro Balde, de aangever bij de 1-0, maakte de tweede treffer na goed voorbereidend werk van Pedri. Jules Koundé kopte op een lange voorzet van De Jong de 4-0 binnen. Javi Puado en Joselu scoorden nog voor de thuisploeg.

Voor Barcelona is het de eerste landstitel sinds 2019. Onder coach Ernesto Valverde werd toen voor de tweede keer op rij het kampioenschap gepakt. In de jaren daarna moesten de Catalanen de titel twee keer aan Real Madrid en een keer aan Atlético Madrid laten.

Supporters van Espanyol, dat strijdt tegen degradatie en voorlaatste staat, konden het kampioensfeest van de grote rivaal moeilijk verkroppen. Ze bestormden het veld waardoor de kampioensploeg van Xavi al snel een veilige plaats in de catacomben moest opzoeken. Enkele hooligans richtten hun woede op de camera's van de Spaanse televisieploeg en gooiden die om.
PARADE De spelers van FC Barcelona maken vanavond een parade in open bussen door de straten van de stad om de 27e Spaanse titel te vieren. De voetbalsters van de Catalaanse club, die dit seizoen hun achtste landstitel veroverden, rijden mee in de kampioenentocht. De club zet drie touringcars in die omstreeks 18.00 uur vertrekken vanaf stadion Camp Nou. De parade voert de kampioenen door diverse wijken van Barcelona en eindigt bij de Arc de Triomf.
Coach Xavi sprak van een "magnifiek gevoel", ook al konden zijn spelers de titel niet op het veld vieren. "Het was een emotioneel moment en het was ook moeilijk het niet te kunnen vieren na zoveel maanden hard werken. Maar we vierden het niet uit respect voor de tegenstander; we waren in het stadion van Espanyol", aldus de coach.