Delano Eijk (links) op het podium na zijn tweede plaats. In het midden winnaar Twan Veenink. Rechts de Deen Mikkel Kurdahl.
Delano Eijk (links) op het podium na zijn tweede plaats. In het midden winnaar Twan Veenink. Rechts de Deen Mikkel Kurdahl. Silvan Ansink

Eijk op podium in NK quads

15 mei 2023 om 08:50

Barnevelder sterk in Heerde 

BARNEVELD De NK rijders van quadclub De Veluwse Zandhappers kwamen zondag in actie in Heerde. Daar werd een WK wedstrijd voor de zijspannen verreden en kwamen de quadrijders in actie in het bijprogramma.

Bastiaan Ansink uit Stroe en Henk Bakkenes uit Achterveld kwamen uit in de B groep. Bastiaan heeft wederom laten zien dat hij met zijn 15 jaar goed kan mee komen in het competitieve veld. In de eerste manche reed hij van de 19e plaats naar voren en eindigde als zevende. De tweede manche lag de baan er erg zwaar bij omdat net het WK zijspannen en manche gereden hadden, maar Ansink wist goed door de diepe sporen heen te komen en werd als elfde afgevlagd.
Henk Bakkenes, de veteraan van De Zandhappers, had het zwaar op de zandbaan van Heerde en zag al snel de jeugd aan de horizon verdwijnen. Hij werd 30e en 26e.
Zeven Zandhappers hadden zich geplaatst voor de A-groep. Delano Eijk (14) uit Barneveld klopte al eerder op de deur van het podium en zondag ging dan eindelijk de deur voor hem open. In de eerste manche wist hij als snel op kop te rijden, maar kon deze positie net niet vast houden en finishte als tweede. In de tweede manche lag hij na de eerste ronde op een vijfde plaats. De snelheid was hoog bij Eijk en hij wist veel terrein goed te maken. Uiteindelijk werd hij als derde afgevlagd en werd tweede totaal. Eijk heeft nu de leiding genomen in het algemeen klassement.
Julian Budding uit Kootwijkerbroek zag door een klein technische mankement een hoge klassering verloren gaan. Hij werd tiende en dertiende.
Barnevelder Marien Brandsen was beide manches betrokken bij gedrang in de eerste bocht na de start en moest een inhaalrace beginnen. Hij werd totaal veertiende. Zijn oudere broer Pim finishte als 25e en 20e. Zwartebroeker Niels van Ginkel was tevreden met een 16e en 12e plaats. Jurgen Mouw uit Kootwijkerbroek was in de eerste manche als eerste weg een pakte de leiding. Door een botsing met Delano Eijk vloog hij uit de baan. Hij werd 26e en kon de tweede manche wegens een technisch probleem niet starten. Stephan Bakkenes kwam door een blessure niet aan de finish van de eerste manche en ging daarna niet meer van start.
Donderdag komen de rijders van het ONK en NK in actie in Rhenen.