Xavi Simons scoort de bevrijdende 2-1 voor PSV.
Xavi Simons scoort de bevrijdende 2-1 voor PSV. anp / Gerrit van Keulen

PSV pas laat langs Fortuna

14 mei 2023 om 21:37

Simons is matchwinner in Eindhoven

EINDHOVEN (ANP) PSV heeft door de zege op Fortuna-Sittard de tweede plaats in de Eredivisie, die recht geeft op het spelen van voorronde Champions League, voor het grijpen. 

De ploeg van Ruud van Nistelrooij won met 2-1 in het eigen Phillips-stadion. Het ging verre van gemakkelijk maar Xavi Simons maakte in de slotfase het verschil met een fraaie treffer.

PSV had voorafgaand aan de speelronde een marge van 5 punten op Ajax en 7 op AZ. Door de zege kunnen de Alkmaarders, die zelf ruim wonnen van FC Emmen, PSV niet meer passeren. De wedstrijd van Ajax bij FC Groningen werd zondagmiddag gestaakt en wordt dinsdag uitgespeeld. De Amsterdammers moeten winnen om PSV nog van de tweede plaats te kunnen verdrijven.

Van Nistelrooij stuurde vrijwel dezelfde ploeg het veld in tegen Fortuna als vorige week tegen Sparta. Alleen Ibrahim Sangaré, die terug was van een schorsing, kreeg de voorkeur boven Érick Gutiérrez. Bij de bezoekers uit Sittard ontbrak spits Burak Yilmaz nog steeds.

PSV begon rommelig en daar profiteerde Fortuna van. Iñigo Córdoba kon na een voorzet van Ivo Pinto hard op het doel koppen. Die kopbal werd gekeerd maar viel voor Paul Gladon die met een omhaal scoorde. Córdoba leek de bezoekers zelfs op 0-2 te brengen, maar hij had de bal met de hand meegekregen, waardoor de treffer niet doorging.

Aanvoerder Luuk de Jong zette de thuisploeg kort daarop op gelijke hoogte. Uit een lange voorzet van Jordan Teze kopte hij zijn dertiende competitietreffer binnen. Sangaré schoot daarna nog hard en hoog over.


BELEGERING In de tweede helft belegerde PSV het doel van Fortuna-keeper Ivor Pandur, maar bleven echte kansen heel lang uit. Van Nistelrooij bracht Thorgan Hazard, Anwar El Ghazi en Phillipp Mwene in de ploeg en later ook Fábio Silva voor aanvoerder De Jong, die last van een knie had. Waar de thuisploeg het wanhopig probeerde, zorgde Simons voor de opluchting. De topspeler van PSV kreeg de bal van Silva op de rand van het zestienmetergebied en haalde doeltreffend uit in de kruising. Ondanks het verlies blijft Fortuna wel in de eredivisie.