Jens Odgaard van AZ (links) en Hoevelaker Julius Dirksen in duel. anp / ed van de pol

AZ doet het nodige vertrouwen op

14 mei 2023 om 20:14

Emmen met ruim verschil verslagen

ALKMAAR (ANP) AZ heeft in de Eredivisie de derde plaats overgenomen van Ajax.

De Alkmaarders lieten FC Emmen, dat vecht tegen degradatie, met 5-1 kansloos. Bij rust was het al 5-0. AZ deed met de ruime zege vertrouwen op voor de return tegen West Ham United in de halve finale van de Conference League. Het elftal van trainer Pascal Jansen moet donderdag een achterstand van 2-1 uit de eerste wedstrijd zien goed te maken.

FC Emmen hoopte wellicht dat AZ al met de gedachten bij West Ham United was, maar daar bleek geen sprake van. De thuisploeg speelde in een hoog tempo en overrompelde Emmen volledig. Sven Mijnans opende in de 13e minuut de score. Na een goede pass van Jordy Clasie nam de middenvelder de bal goed aan en verraste hij keeper Mickey van der Hart in de korte hoek: 1-0.

Na een kwartier werd het al 2-0. Myron van Brederode schoot via de binnenkant van de paal raak, nadat spits Vangelis Pavlidis de bal goed had terug gelegd. AZ spaarde Emmen niet en bleef maar komen. Een indraaiende vrije trap van Tijjani Reijnders ging er halverwege de eerste helft in één keer in, al claimde verdediger Sam Beukema de bal nog net te hebben geraakt.

Beukema kreeg kort daarna alsnog een goal achter zijn naam. Uit een hoekschop van Van Brederode kopte hij in de 28e minuut bij de tweede paal raak. Clasie scoorde van afstand de 5-0.

Lukkien wisselde tijdens de rust drie keer. AZ, waar Jesper Karlsson en Dani de Wit na blessures terugkeerden en na ruim een uur mochten invallen, hoefde niet zo nodig meer. Richairo Zivkovic verkleinde in de 50e minuut de achterstand tot 5-1.