Ajax dinsdag opnieuw naar FC Groningen

14 mei 2023 om 19:13

GRONINGEN (ANP) De zondag gestaakte competitiewedstrijd tussen FC Groningen en Ajax wordt komende dinsdag zonder publiek uitgespeeld.


Om 15.00 uur gaat het duel in een leeg stadion verder. Er zijn nog iets meer dan 80 minuten te spelen. De stand is nog 0-0.

FC Groningen - Ajax werd zondag in de openingsfase tot twee keer toe stilgelegd nadat rookbommen op het veld waren gegooid. Ook rende een gemaskerde supporter het veld op met in zijn handen een spandoek met daarop een tekst gericht aan de directie van Groningen.

Nadat voor de tweede keer vuurwerk was gegooid, besloot scheidsrechter Jeroen Manschot om het duel in lijn met de aangescherpte reglementen van de KNVB te staken. FC Groningen degradeerde vorige week uit de Eredivisie. Enkele toeschouwers zorgden er zondag moedwillig voor dat het duel met Ajax al na 9 minuten moest worden beëindigd.

De KNVB besloot enkele weken geleden de regels aan te scherpen, nadat Ajax-speler Davy Klaassen in het bekerduel met Feyenoord op zijn hoofd was geraakt door een voorwerp dat vanuit het publiek was gegooid. Sindsdien wordt een wedstrijd stilgelegd als er vanaf de tribunes iets op het veld komt. Gebeurt dat daarna nogmaals, dan wordt de wedstrijd gestaakt. Als een speler of scheidsrechter wordt geraakt, dan volgt direct staking. Dat laatste gebeurde eind vorige maand bij FC Groningen - NEC. De grensrechter kreeg een drinkbeker tegen zich aan, waarna de wedstrijd gelijk voorbij was. Enkele dagen later speelden Groningen en NEC het duel in een leeg stadion uit (0-1).

De aanklager betaald voetbal stelt een onderzoek in naar de incidenten bij FC Groningen - Ajax. De thuisclub zegt alles in het werk te hebben gesteld om ongeregeldheden te voorkomen, zoals de inzet van extra stewards en controles op vuurwerk. 


Toch konden supporters heel wat rookbommen het stadion in smokkelen en wist één persoon het veld op te komen.