Voorbeeld van een beeldbrief van de gemeente Eindhoven.
Voorbeeld van een beeldbrief van de gemeente Eindhoven. ...

Barneveld gaat beeldbrieven sturen

15 mei 2023 om 09:52

Project om informatie te versimpelen

Wouter van Dijk

BARNEVELD De gemeente Barneveld gaat beeldbrieven sturen: informatiebrieven in begrijpelijke taal, ondersteund met foto’s, plaatjes of andere afbeeldingen. De komende weken verzamelt Barneveld voorbeelden van andere gemeenten die dit al langer doen, zodat de eerste Barneveldse beeldbrieven begin van de zomer verstuurd kunnen worden.


Dat meldt het Barneveldse college van burgemeester en wethouders. Het plan komt voort uit de zogeheten ‘Direct Duidelijk Deal’, een landelijk initiatief waar Barneveld begin vorig jaar haar handtekening onder heeft gezet. Doel is dat inwoners met behulp van begrijpelijke taal beter geïnformeerd worden.  ,,Het is eigenlijk heel simpel, we willen dat iedereen snapt waar we het over hebben. Door goede communicatie kunnen we dichter bij inwoners en ondernemers staan'', stelde een gemeentewoordvoerder destijds. ,,De eerste stap daarin is helder taalgebruik. Zorg je ervoor dat communicatie laagdrempelig is, dan weet iedereen ook wat zijn of haar rechten en plichten zijn.'’

Vooral voor laaggeletterden, anderstaligen en mensen met een verstandelijke beperking, zijn informatiebrieven van de gemeente soms nog best lastig te lezen of te begrijpen. Om brieven begrijpelijker te maken, moet de schrijfstijl aangepast worden door eenvoudige woorden en korte zinnen te gebruiken. Ook moeten teksten korter worden en moeten duidelijke tussenkoppen gebruikt worden. De afgelopen maanden zijn op die manier al 125 brieven versimpeld. Medewerkers kregen trainingen en er werden taalambassadeurs aangesteld. De ChristenUnie-fractie pleitte daarnaast in november vorig jaar specifiek voor de inzet van beeldbrieven in Barneveld.


PICTOGRAMMEN Verschillende gemeenten in het land werken al langer met deze beeldbrieven. De gemeente Eindhoven werkt bijvoorbeeld (zie afbeelding) met pictogrammen in een brief, waarmee een inwoner wordt uitgenodigd zijn of haar paspoort te verlengen. Ook QR-codes waarmee de brief kan worden voorgelezen, kunnen een hulp zijn.

De komende weken worden veel voorbeelden van beeldbrieven uit het land verzameld, meldt het Barneveldse college. ,,Vervolgens maken we een shortlist van brieven die ook in Barneveld te gebruiken zijn. Deze brieven passen we in tekst, format en beeld aan voor Barneveld en laten we vervolgens testen door de doelgroep.'' Dat laatste gebeurt volgens het college via het Taalhuis in Barneveld. De bedoeling is dat in de maanden daarna de eerste beeldbrieven daadwerkelijk verstuurd worden. In november wordt het project vervolgens geëvalueerd, samen met het Taalhuis, de projectgroep Laaggeletterdheid en de communicatie-afdeling van de gemeente. ,,We bespreken dan hoe dit loopt en of er nog meer winst te behalen is voor laaggeletterden.''


VERSIMPELTEAM Het project Beeldbrieven is de eerste concrete stap om gemeentelijke informatie simpeler te maken. Meer in het algemeen is de wens om in ambtelijke stukken 'wollig' taalgebruik aan te passen. Dat gebeurt in de eerste plaats in brieven. ,,Ook komend jaar zullen we binnen ons 'versimpelteam' brieven omzetten naar begrijpelijke taal.'' Dat betekent bijvoorbeeld geen ambtelijk jargon meer, of onbekende afkortingen.


Wel zal gaandeweg de intensiteit van de begeleiding vanuit dit team worden afgebouwd. Na het omzetten van brieven in begrijpelijke taal komen op den duur ook onder meer beleidsplannen, ruimtelijke plannen en memo's aan de beurt, maar die zijn nu nog buiten beschouwing gelaten. ,,Uiteraard werkt het gebruik van begrijpelijke taal langzaam door in alle teksten, maar de organisatie voorziet de komende jaren niet in een extra inspanning om alles in begrijpelijke taal te schrijven.'' Met andere woorden: daar is nu te weinig geld voor.