De anticlimax op De Bree-Oost in beeld met links Bjorn Cuperus en Guido den Daas. De zittende Mourad Marbouh wordt getroost door oud-ploeggenoot Nehkomi Veldt.
De anticlimax op De Bree-Oost in beeld met links Bjorn Cuperus en Guido den Daas. De zittende Mourad Marbouh wordt getroost door oud-ploeggenoot Nehkomi Veldt. Guido de Boer

Champagne blijft in koelkast

15 mei 2023 om 09:22

Scherpenzeel moet titelfeest na remise uitstellen 

Edward Doelman

SCHERPENZEEL Scherpenzeel heeft het eerste matchpoint voor de titel in de eerste klasse D niet benut. Door de 0-0 remise tegen DTS’35 uit Ede moest op sportpark De Bree-Oost het kampioensfeest met minstens een week worden uitgesteld.


Een paar minuten na afloop van de anticlimax zat Gijs van den Broek in zijn eentje in de Scherpenzeelse dugout. ,,Dit is enorm balen, juist omdat zoveel vrijwilligers een groot feest hadden voorbereid”, vertelde de voorzitter van de club. ,,Maar de champagne moet terug de koelkast in.” Van den Broek was juist eerder op de dag teruggekeerd van een tripje naar gokhoofdstad Las Vegas, waar hij met de ‘huishoudportemonnee ook al geen winst’ had gehad. ,,Maar ik wilde natuurlijk per se bij deze wedstrijd zijn.”

VERSIERD En zo dacht alles wat blauw-wit lief heeft in Scherpenzeel erover. Het complex was versierd, vuurwerk werd voorafgaand aan het duel afgestoken, er waren veel supporters onder zomerse omstandigheden op de been, een ploeg in blakende vorm; niets leek een titelfeest in de weg te staan.

GELUK Maar de praktijk wees anders uit. Scherpenzeel mocht, zeker in de eerste helft, van geluk spreken dat het 0-0 bleef. Keeper Stef Brummel redde een paar keer en kreeg al vlot in de wedstrijd hulp van de lat. ,,Je weet dat je de kampioenswedstrijd tegen DTS speelt. Dat is de nummer drie van onze competitie en je weet dat dat dus een zware pot wordt”, duidde coach Koen Janssen, die zag dat zijn ploeg kampioensstress had. ,,Dat zag je aan het tempo, aan de manier waarop we druk zetten en de keuzes die we aan de bal maakten. Dát kunnen wij veel beter.”

In de tweede helft deed Scherpenzeel alles wat in het vermogen lag om de 1-0 op het bord te krijgen. Omdat LRC bij Oranje Wit (1-4) op een ruime zege afstevende, wist de thuisploeg dat het moest winnen om de titel veilig te stellen. Arwin van Soest was daar diep in het tweede bedrijf het dichtst bij. Na een uithaal met links spatte zijn schot echter op de paal uiteen, tot teleurstelling van de blauw-witte schare.
Logischerwijs daalde de sfeer direct na het eindsignaal van scheidsrechter Van de Luitgaarden even tot het nulpunt, maar al snel was er ook galgenhumor. Van den Broek dacht aan zijn jetlag. ,,Eén ding weet ik zeker: ik duik vanavond in elk geval op tijd mijn bed in.”

TWEE KANSEN Janssen, baken van rust, wees vooral op het feit dat er nog niks is verloren. ,,Het is ontzettend jammer, maar er komen nog twee kansen aan.” Komende zaterdag kan Scherpenzeel uitgerekend bij concurrent LRC in Leerdam alsnog de titel binnenhalen, maar twee dagen eerder staat ook de districtsbekerfinale tegen Eemdijk op de rol. ,,Het kampioenschap is voor ons het belangrijkste. Hoe we die wedstrijd donderdag in Soest in gaan vullen, zullen we dinsdag gaan bekijken.”

UITDAGING Twee loodzware wedstrijden spelen in tijdsbestek van drie dagen met een relatief smalle selectie wordt een uitdaging, erkende Janssen, die daarom toch ook het punt tegen DTS’35 koesterde. Het betekent namelijk dat, mocht Scherpenzeel volgende week onverhoopt bij LRC verliezen, op de slotdag tegen hekkensluiter SVW aan een gelijkspel sowieso genoeg heeft om alsnog de champagne te ontkurken.