Tjitske van de Weitgraven uit Voorthuizen met haar zevende boek.
Tjitske van de Weitgraven uit Voorthuizen met haar zevende boek. Iris Hooghiemstra

‘Dit zit mij al jaren dwars!’

15 mei 2023 om 08:30

Schrijfster Tjitske brengt roman uit over trouwen, scheiden en hertrouwen

Iris Hooghiemstra

VOORTHUIZEN Leeftijd speelt geen rol bij schrijven, dat bewijst Tjitske van de Weitgraven. De Voorthuizense is inmiddels 84 lentes jong, maar heeft haar ‘pen’ nog niet neergelegd. In haar zevende boek schrijft ze over een gebeurtenis die haar al jarenlang dwarszit.


,,Het is in de christelijke wereld een heet hangijzer: je bent getrouwd en je mag niet scheiden. En als je wel gaat scheiden, mag je nooit meer trouwen. Al die wetten en regels staan vooral in het Oude Testament”, begint Tjitske. ,,Maar, in het Nieuwe Testament staan heel andere dingen. Dat stuk uit De Bijbel moet ook meegenomen worden.’’ 


AANLEIDING Het schrijven van deze roman komt voort uit een gebeurtenis uit Tjitskes eigen leven: ,,Ik stond in een kerk na de dienst koffie te drinken met een jonge vrouw. Zij was net gescheiden. Er stond ook een ouder iemand bij, die veel van de Bijbel wist, zei hij zelf. Hij wees met zijn vinger naar de vrouw en zei: ‘Jij mag nooit meer trouwen’. Ik vond dat zo’n vreselijk moment, dit kon toch niet zo zijn! De vrouw was gescheiden, omdat haar man haar had verlaten voor een ander. Hij wilde niet meer met haar zijn toen ze christen werd. Zo stond ze daar met een kinderwagen, zonder partner. Je kunt dan als jong iemand toch niet voor altijd alleen blijven? Later ontmoette ze een man die ook eerder gescheiden was en ze wilden weer gaan trouwen. Maar niemand wilde hen trouwen, ze kregen de zegen van God niet. Het heeft mij toen zo aangegrepen, dat gesprek in de kerk. Toen dacht ik; daar moet ik een boek over schrijven.”


STIMULANS Tjitske voelt nog vaak veel verdriet door de gebeurtenis, maar ziet haar boek ook als een manier om anderen te helpen: ,,Het is voor mij een stimulans om mensen die met dit probleem zitten duidelijk te maken wat de Bijbel zegt. Als je echt gelovig bent en je man verlaat je voor een ander en wil niks van de Heere God weten, dan ben je vrij. Het staat zo duidelijk in het Nieuwe Testament. Door onze liefdevolle God zijn we niet meer gebonden aan een oordeel.”

Volgens Tjitske is het voor christenen belangrijk om zich te verdiepen: ,,Als mensen de Bijbel en het Nieuwe Testament niet goed lezen, wordt de fout nog weleens gemaakt dat mensen veel te zwart-wit kijken naar een echtscheiding.  Er zit vaak veel meer achter een scheiding dan het aan de oppervlakte lijkt. Ik vind dat we daar als christenen voorzichtig mee om moeten gaan.”


PASSIE Op de vraag waarom ze schrijven zo leuk vindt, antwoordt Tjitske: ,,Kind, schrijven is mijn leven. Als ik me verdrietig voel of als het allemaal niet goed gaat, dan schrijf ik. Het klinkt misschien heel gek, maar als ik een verhaal schrijf en daar personages bij verzin, dan ga ik die missen als het boek af is. Ook al hebben ze nooit bestaan. Dan wil ik meteen weer door met een nieuw verhaal.”

Tjitske groeit op in Friesland en vertelt al vanaf jonge leeftijd zelfbedachte verhalen in het Fries aan de buurtkinderen. ,,Altijd was ik verhaaltjes of gedichtjes aan het schrijven.'' De Voorthuizense schrijft meestal zonder een uitgedacht plan: ,,Het verhaal komt zoals het komt. Het plan komt vanzelf.''

Hoewel ze niet opgegroeid is met de computer, gebruikt ze haar laptop altijd bij het schrijven van haar boeken. ,,Ik weet heel weinig van computers, maar ik weet hoe ik mijn verhalen kan typen en hoe ik de kerkdienst op mijn scherm krijg. Dat is het enige wat ik nodig heb.”


KADER BOEK De titel ‘Hetgeen God samengevoegd heeft’ verwijst naar een Bijbeltekst uit Mattheüs 19: ‘Hetgeen dan God samengevoegd heeft, scheide de mens niet’. De foto op de voorkant is er een uit bekende kring: ,,Ik zat bij mijn pedicure en vertelde dat ik nog een trouwfoto nodig had voor mijn boek. ‘Neem mijn hele trouwboek maar mee’, zei ze. Is het geen prachtig plaatje?’’ Het nieuwste boek van Tjitske van de Weitgraven is voor €15,00 verkrijgbaar in de christelijke boekwinkel De Appelboom in Voorthuizen.