Afbeelding
anp / Koen van Weel

Barneveld op streek met verduurzaming woningen

15 mei 2023 om 10:40 Duurzaamheid

BARNEVELD Steeds meer woningen in de gemeente Barneveld worden voorzien van een ‘groen’ energielabel A of B. Op dit vlak is Barneveld de op-een-na duurzaamste gemeente van de provincie Gelderland.

Uit onderzoek van vergelijkingssite Independer, op basis van data van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) en de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO), blijkt dat 62 procent van de huizen in Barneveld in het vierde kwartaal van 2022 een groen energielabel had. Eind 2019 was dit nog 56 procent. Woningen met een A of B-label zijn energiezuinig, zijn goed geïsoleerd, hebben vaak zonnepanelen en gebruiken meestal een duurzame energiebron. De Barneveldse score is iets lager dan de 67,2 procent van de huizen in de gemeente Duiven, maar verder laat Barneveld alle andere 51 gemeenten in Gelderland achter zich. In heel Nederland staat Barneveld in de top 20.

Een verklaring voor dit hoge aandeel duurzame woningen in Barneveld, is dat er in deze gemeente het afgelopen decennium relatief veel nieuwe woningen zijn gebouwd. Omdat die aan alle duurzaamheidseisen moeten voldoen, die met de jaren steeds strenger worden, neemt het aandeel duurzame woningen ook hard toe. Tegelijk zijn er ook huizenbezitters geweest die hun verouderde woning hebben verduurzaamd, onder invloed van de oplopende energierekening, door bijvoorbeeld nieuwe ramen te plaatsen of het dak te isoleren.

Aan de andere kant van het spectrum - de slecht geïsoleerde woningen - heeft Barneveld het ook redelijk goed voor elkaar. Slechts 5,1 procent van de huizen heeft een energielabel van F of G, die worden gezien als ‘energieslurpend’. Acht gemeenten in de provincie Gelderland doen dat iets beter, maar de verschillen zijn minimaal. Gemiddeld is 7,7 procent van de woningen met een geldig energielabel slecht geïsoleerd.

Hoewel Barneveld het dus relatief goed doet waar de duurzaamheid van woningen betreft, gebeurt er op dit vlak behoorlijk veel om het nog verder te verbeteren. Woningstichting Barneveld is bijvoorbeeld bezig met een inhaalslag, nadat de verduurzaming van haar verouderde huurwoningen de afgelopen jaren achterbleef. In de Barneveldse wijk Oldenbarneveld wordt volgende maand gestart met een groot project om woningen met de slechte energielabels C tot en met G naar A te krijgen. Muren en vloeren worden geïsoleerd, daken vervangen en er worden zonnepanelen aangebracht. Bovendien worden keukens en cv-ketels vervangen.

Daarnaast werkt Coöperatie Voorthuizen Duurzaam aan een project, waarbij eigenaren van zo’n drieduizend woningen in Voorthuizen, Barneveld en Garderen een uitnodiging krijgen voor een uitgebreide ‘duurzaamheidscheck’. Het project is gericht op woningen in particulier eigendom, met een bouwjaar vóór 1986 en een energielabel lager dan C. De check kost dertig euro. Er komt dan een adviseur langs die bekijkt wat er te winnen valt op het gebied van isolatie, zonnepanelen, warmtepompen en andere maatregelen. Daar komt een maatwerkadvies uit, op basis waarvan de eigenaar offertes kan aanvragen. 

Wie overweegt zijn of haar woning (verder) te verduurzamen, kan ook advies aanvragen bij het onafhankelijke Energieloket van de gemeente Barneveld.

Jannes Bijlsma