Afbeelding
Pixabay

80 Oekraïense kinderen stromen door naar regulier onderwijs

12 mei 2023 om 16:42 Onderwijs

EDE In de komende zomerperiode stromen circa 80 Oekraïense kinderen vanuit het primaire nieuwkomersonderwijs door naar onder meer regulier onderwijs en naar het ISK ofwel voortgezet nieuwkomersonderwijs. Dat antwoordt het college op schriftelijke vragen van GroenLinks, D66 en PvdA over het onderwijs aan Oekraïense kinderen in de gemeente Ede en de opvang van deze kinderen in Harskamp.

Nu een menging met andere nieuwkomerskinderen plaatsvindt bij De Schakel in Ederveen komt dit de taalontwikkeling van de groep Oekraïense kinderen ten goede. ,,Dit komt door de instroom van kinderen vanuit de crisisnoodopvang en binnenkort ook vanuit het asielzoekerscentrum in Deelen. Daarmee kunnen kinderen sneller doorstromen naar regulier onderwijs. Overigens is al een snel lerende groep Oekraïense kinderen in maart doorgestroomd naar regulier onderwijs.”

Sinds een half jaar worden er door de gemeente gesprekken gevoerd met het onderwijs en het ministerie om het lerarentekort op te lossen. Het college erkent dat dit een ongewenste situatie is. ,,Het hoge aantal kinderen in het nieuwkomersonderwijs, het personeelstekort en de knellende wetgeving heeft helaas tot gevolg dat niet aan alle kinderen voltijds onderwijs kan worden gegeven. Deze situatie speelt in het hele land.” 

In het hele land is te zien dat de groep Oekraïense kinderen binnen het nieuwkomersonderwijs gemiddeld 30 procent leerachterstand heeft. ,,Dat heeft waarschijnlijk te maken met beperkte menging van andere groepen nieuwkomers. Kinderen worden daardoor minder gedwongen ook buiten de les Nederlands te spreken. Het gaat om grote aantallen die in korte tijd tegelijk opgevangen moesten worden. Dit landelijke beeld klopt met de situatie in Ede.” 

Vanaf het begin van de opvang in Harskamp in maart vorig jaar is het college zich ervan bewust dat de opvang sober is. Met name op het gebied van voedsel en privacy herkent het college de bezwaren, dat geldt niet voor geuite bezwaren met betrekking tot zorg en hygiëne. Sinds september heeft de gemeente het beheer van de opvang overgenomen en ,,zijn wij gestart met het stap voor stap verbeteren van de leefomstandigheden.”