1,1 miljoen Nederlanders die nu nog leven, maakten bevrijding mee

5 mei 2023 om 10:23

DEN HAAG (ANP) Naar schatting maakten bijna 1,1 miljoen Nederlanders die nu nog in leven zijn de bevrijding in 1945 mee. Dat komt neer op 6,2 procent van de bevolking, blijkt uit een analyse van het ANP op basis van de meest recent beschikbare CBS-bevolkingscijfers over 2022.

Het aantal mensen dat de bevrijding heeft meegemaakt wordt logischerwijs elk jaar kleiner. In 2017 ging het nog om 1,6 miljoen mensen (ruim 9 procent van het aantal inwoners dat Nederland toen telde), in 2012 om ruim 2,1 miljoen mensen (13 procent). Met name de groep die ten tijde van de bevrijding al volwassen was slinkt snel. Dit jaar gaat het om ongeveer 18.000 Nederlanders, in 2012 waren dat er nog 263.000.

In gemeenten waar relatief veel ouderen wonen, vind je ook relatief veel mensen die herinneringen aan de Tweede Wereldoorlog kunnen hebben. De Noord-Hollandse gemeenten Laren (13 procent) evenals Bergen (12 procent) staan bovenaan de lijst, gevolgd door Heemstede, Bloemendaal en Renkum.Van de twintig grootste gemeenten tellen Apeldoorn, Breda, Zaanstad en Leeuwarden relatief de meeste inwoners die ten tijde van de bevrijding al geboren waren.


Bevrijdingsheli's vliegen om eventuele onweersbuien heen

GILZE (ANP) De helikopters met daarin de ambassadeurs van de vrijheid hebben naar verwachting weinig tot geen last van de onweersbuien die voor Bevrijdingsdag voorspeld zijn. Volgens de commandant van het helikoptercommando van vliegbasis Gilze-Rijen hebben de piloten goed zicht op de onweersbuien en vliegen zij daar zo nodig omheen.

"Op de plek waar een onweersbui zich bevindt, zien de piloten op de radar een donkergrijs gebied. Daar vliegen we dan omheen", aldus de commandant vlak voor vertrek van ambassadeurs Froukje, Tabitha en MEAU vanaf het militaire vliegveld in Noord-Brabant.

Mocht een helikopter desondanks toch geraakt worden door de bliksem, dan zijn de inzittenden sowieso veilig, stelt de commandant. "Mogelijk zijn er na de landing dan wel wat herstelwerkzaamheden nodig", zegt hij. Op het moment dat een onweersbui zich precies boven een festivalterrein bevindt, is er toch een kans dat het schema van de ambassadeurs wat vertraging oploopt. De helikopter moet dan wachten met landen.


Zanger Claude: 'Grote eer om op te treden tijdens 5 meiconcert'

AMSTERDAM (ANP) Zanger Claude voelt zich "enorm vereerd" dat hij mag optreden tijdens het traditionele 5 meiconcert, waarmee de viering van Bevrijdingsdag wordt afgesloten. "5 mei is een bijzondere dag waarop je de vrijheid viert. Dus ik voel me echt heel vereerd dat ik er mag staan en zingen."

"Vrijheid spreekt nog niet overal voor zich", zegt de uit Congo afkomstige zanger.