Assen

5 mei 2023 om 09:11

Zeer grote brand
in natuurgebied

(ANP) In natuurgebied Paaskamp bij Assen is vannacht even na twaalf uur een zeer grote natuurbrand uitgebroken, meldt de veiligheidsregio Drenthe. De brand was rond 02.30 uur bijna onder controle.

Het vuur verspreidde zich snel en besloeg een gebied van driehonderd bij honderd meter, meldt een woordvoerder van de veiligheidsregio. Doordat de brandweer zogeheten stoplijnen had gecreëerd, was het onwaarschijnlijk dat de brand nog zou overslaan naar het omliggende gebied. Stoplijnen zijn met water bespoten stroken die verdere uitbreiding moeten stoppen.


Soesterberg

Zelensky ziet op militaire basis 'bescherming'

(ANP) Op de militaire basis van Soesterberg heeft Defensie aan de Oekraïense president Volodymyr Zelensky materieel laten zien dat is toegezegd aan zijn land. "We zien hier en nu de hulp en de bescherming van leven", zei de president over de pantserhouwitser, het patriot-luchtverdedigingssysteem, het gepantserde verkenningsvoertuig en het andere materieel dat te bewonderen was op de basis.

Zelensky werd in Soesterberg ontvangen door minister van Defensie Kajsa Ollongren. Ook premier Mark Rutte was erbij. Op de basis stonden een kleine tweehonderd mensen op Zelensky te wachten, onder wie enkele tientallen landgenoten. De president sprak met Oekraïners die op het slagveld gewond zijn geraakt. Nederland regelt voor hen de zorg. Hij sprak ook jonge militairen die door Nederland zijn getraind.


New York

Onderzoek onthult extra details van verstopte figuur
op doek Vermeer

(ANP) Medewerkers van het Metropolitan Museum of Art in New York zijn bezig met een onderzoek naar een schilderij dat Johannes Vermeer maakte van een slapend (dienst)meisje aan een tafel. Het was al bekend dat er een man op het kunstwerk heeft gestaan die is overgeschilderd. De figuur is nog met technische apparatuur te zien. Er zijn nu echter nog modernere technieken toegepast, waardoor er meer details zichtbaar konden worden gemaakt. Volgens The Art Newspaper zouden die er wel eens op kunnen duiden dat het om een kunstschilder gaat, mogelijk Vermeer zelf.

Het lijkt er volgens de krant op dat de man met een kwast naar een schildersezel reikt. De ezel is mogelijk later veranderd in een raamkozijn, aldus the Art Newspaper. De onderzoekers in New York zijn nog bezig met het onderzoek en er nog lang niet aan toe om erover te publiceren, maar lichtten recent een tipje van de sluier op tijdens een Vermeer-symposium. Eerder kwamen daarover geen details naar buiten. Het werk in olieverf op doek uit circa 1657, wordt ook wel 'Slapende dronken meid aan tafel' genoemd.