Den Haag

5 mei 2023 om 08:22

De Mos: 'OM gijzelt onze stad langer
met hoger beroep'

(ANP) De Haagse politicus Richard de Mos is er niet over te spreken dat het Openbaar Ministerie in beroep gaat tegen de vrijspraak van hem en zijn medeverdachten. "Wij betreuren het ten zeerste dat het Openbaar Ministerie de stad Den Haag nog langer politiek wil gijzelen. Daarmee is het OM ziende blind en horende doof voor de gevoelens in de samenleving", laat de oud-wethouder weten.


Rotterdam

Verdachten in zaak explosie langer vast

(ANP) Twee mannen die worden verdacht van betrokkenheid bij een explosie in de nacht van vrijdag op zaterdag in Rotterdam, blijven twee weken langer vastzitten. Dat heeft de rechter-commissaris besloten, meldt het Openbaar Ministerie (OM) in Rotterdam donderdag.

Volgens het OM zitten ze vast "op verdenking van het teweegbrengen van de ontploffing". De explosie was bij een winkel aan de Strevelsweg in de Rotterdamse wijk Feijenoord. Bij de ontploffing brak brand uit, maar niemand raakte gewond. De twee mannen van 19 en 21 jaar oud zijn volgens het OM beiden afkomstig uit Rotterdam. Ze zouden na de ontploffing er op een scooter vandoor zijn gegaan.

De 21-jarige verdachte werd op zaterdag 29 april opgepakt, de 19-jarige op maandag 1 mei.

De laatste tijd zijn er in Rotterdam veel explosies geweest. De incidenten worden vooral gelinkt aan de drugshandel. Criminelen zouden het gemunt hebben op concurrenten en familieleden van rivaliserende handelaren. De politie heeft het nachtelijk toezicht in de stad verscherpt.


Den Bosch

Kickbokser blijft
in cel voor drugs-
en wapenhandel

(ANP) Glory-kickbokser Mohammed J. (26) uit Den Bosch blijft vastzitten op verdenking van drugs- en wapenhandel en het witwassen van geld en horloges. Dat heeft de rechtbank in Den Bosch donderdag besloten. J. beroept zich tot nu toe op zijn zwijgrecht, bleek tijdens de inleidende zitting.

J. werd in januari opgepakt op verdenking van het treffen van voorbereidingshandelingen voor de productie of smokkel van verdovende middelen, maar volgens zijn advocaat Jan-Hein Kuijpers is bij zijn cliënt "geen gram harddrugs in beslag genomen".

"De zaak draait enkel en alleen op oude pgp-berichten", zei de raadsman donderdag in de rechtbank in Den Bosch.

De verdenking van voorbereidingshandelingen voor drugshandel is wel van recente aard. Volgens de officier van justitie gaat het om "tal van gesprekken over verdovende middelen, waaronder cocaïne", waarbij volgens haar werd gesproken over grote sommen geld. Het Openbaar Ministerie baseert zich daarbij niet alleen op ontsleutelde cryptoberichten, maar ook op gegevens uit een in beslag genomen telefoon, zei de aanklaagster.