De Mos werd vorige maand vrijgesproken in de corruptiezaak waarin hij verdachte was.
De Mos werd vorige maand vrijgesproken in de corruptiezaak waarin hij verdachte was. ANP / Robin Utrecht

'Complexe strafzaak heeft impact'

5 mei 2023 om 08:00

OM in hoger beroep tegen ex-wethouder Richard de Mos

ROTTERDAM/DEN HAAG (ANP) Het Openbaar Ministerie gaat - voor nu - in hoger beroep in de strafzaak tegen de Haagse oud-wethouder Richard de Mos. Door hoger beroep aan te tekenen, haalt het OM de wettelijke termijn waarbinnen het moet. Later zal besloten worden of het daadwerkelijk wordt doorgezet.


De Mos werd vrijgesproken in de corruptiezaak waarin hij verdachte was. Ook ex-wethouder Rachid Guernaoui is door de rechtbank Rotterdam vrijgesproken.

"Het vonnis wordt op dit moment nog bestudeerd. Het gaat om een complexe strafzaak met maatschappelijke impact, dit vraagt om een zorgvuldige afweging ten aanzien van het hoger beroep. Hiervoor heeft het OM meer tijd nodig", aldus het OM in een schriftelijke toelichting. Het OM had 22 maanden onvoorwaardelijke gevangenisstraf geëist tegen De Mos. Guernaoui hoorde een eis van zestien maanden gevangenisstraf, waarvan zes voorwaardelijk.


DONATIES AAN PARTIJ Volgens het OM hadden bevriende ondernemers de ex-wethouders geholpen door middel van donaties aan de partij. De wethouders zouden vervolgens de donateurs hebben geholpen bij (nacht)vergunningen voor horeca en bij vastgoedprojecten. In deze zaak, waarin in totaal acht mensen terechtstonden, zijn partijdonaties van ruim een ton aan Hart voor Den Haag/Groep de Mos behandeld.

De rechtbank fileerde twee weken geleden in een uitgebreid vonnis alle aantijgingen van het OM. "Van groot belang in de vonnissen is de niet te bewijzen kwade bedoeling van de bij de partijdonaties betrokken ondernemers. Sterker nog, de donaties lijken gedaan uit goede bedoelingen", aldus de rechter. Eén verdachte werd wel veroordeeld tot vier maanden voorwaardelijke celstraf voor wapenbezit.

De Mos en Guernaoui zitten momenteel in de gemeenteraad van Den Haag. De Mos is ook lid van het algemeen bestuur van het Hoogheemraadschap van Delfland. De Mos is oprichter van de lokale partij Hart voor Den Haag/Groep de Mos. In 2018 kreeg die partij de meeste stemmen bij de gemeenteraadsverkiezingen in Den Haag. De Mos en Guernaoui werden wethouder.