Frankrijk en Italië botsen opnieuw hard over migratie

5 mei 2023 om 09:01

PARIJS/ROME (ANP/RTR/AFP) De relatie tussen Frankrijk en Italië is opnieuw onder druk komen te staan vanwege migratie. 


De Franse binnenlandminister Gérald Darmanin uitte publiekelijk kritiek op het migrantenbeleid van Rome, waarop de Italiaanse buitenlandminister Antonio Tajani een bezoek aan Parijs op het laatste moment opschortte.


LEUGEN Darmanin haalde in gesprek met het Franse RMC Radio uit naar de Italiaanse premier Giorgia Meloni. Zij is volgens hem "niet in staat" om de migratieproblemen op te lossen, de reden waarom haar partij vorig jaar de grootste zou zijn geworden. Meloni zou tegen de kiezers hebben gelogen door te stellen dat zij de migrantencrisis kan beëindigen.

De uitlatingen kwamen in het nieuws toen Tajani op het punt stond naar Parijs te vliegen voor een beraad met zijn Franse ambtsgenoot. De bedoeling van dit overleg was het aanhalen van de banden tussen de twee landen. "Dit is niet de geest waarin gemeenschappelijke Europese uitdagingen moeten worden aangepakt", aldus Tajin na het afzeggen van de reis. Volgens hem zijn "de beledigingen aan het adres van de regering en Italië onacceptabel".

Frankrijk en Italië botsen vaker als het om migratie gaat. Bijvoorbeeld vorig jaar toen Meloni's pas aangetreden regering reddingsschepen met migranten weigerde aan te laten meren in Italië. Frankrijk liet toen een van die boten uitwijken naar de Franse stad Toulon en trok een plan in om 3500 vluchtelingen uit Italië op te vangen. Darmanin noemde destijds de opstelling van de Italiaanse regering "onbegrijpelijk en egoïstisch". Meloni sprak van een "agressieve en onterechte" reactie van de Fransen.

De regering in Rome pleit voor meer Europese samenwerking op het gebied van migratie. Het aantal migranten dat Italië heeft bereikt ligt dit jaar al op ruim 42.000. In dezelfde periode vorig jaar waren dat er 11.200.