Berlijn

5 mei 2023 om 09:10

Oud-bondskanselier Schröder verliest rechtszaak tegen Bondsdag

(ANP/DPA) De voormalige Duitse bondskanselier Gerhard Schröder krijgt zijn kantoor in de Bondsdag niet terug. Een rechtbank in Berlijn oordeelde dat het parlement niet onrechtmatig heeft gehandeld door de sociaaldemocraat privileges te ontnemen.

Schröder, bondskanselier in de periode 1998-2005, lag in eigen land onder vuur vanwege zijn warme banden met Rusland en president Vladimir Poetin. Hij had na zijn vertrek als regeringschef topposities bij Russische bedrijven, maar mocht op kosten van de belastingbetaler ook een kantoor aanhouden in de Bondsdag.

Het parlement besloot vorig jaar om hem dat privilege te ontnemen. Sommige medewerkers hadden zelf uit protest al ontslag genomen na de Russische invasie van Oekraïne. De oud-bondskanselier vond het besluit van de Bondsdag, de Duitse Tweede Kamer, onwettig en stapte naar de rechter. Die wees zijn klacht af en oordeelde dat Schröder geen recht heeft op het kantoor.

Duitse media spreken over een unieke zaak in de Duitse geschiedenis. Schröder was zelf niet aanwezig bij de uitspraak. Het is nog onduidelijk of beroep zal worden aangetekend.


Kyiv

Burgemeester van Odesa vastgezet in corruptieonderzoek

(ANP/RTR) De burgemeester van de Oekraïense stad Odesa is aangehouden vanwege een corruptieonderzoek, melden openbaar aanklagers. Hennadii Trukhanov wordt al langer in verband gebracht met verduistering. Hij wordt zestig dagen vastgehouden omdat hij een borgsom van ruim 30 miljoen hryvnia (758.000 euro) niet heeft betaald.

Trukhanov werd in 2014 gekozen tot burgemeester van de havenstad. Er lopen sinds 2017 onderzoeken naar hem. Hij werd onder meer genoemd in de Paradise Papers, de journalistieke publicaties over belastingontwijking.