De Nationale Sportherdenking bij het Olympisch Stadion.
De Nationale Sportherdenking bij het Olympisch Stadion. anp / Ramon van Flymen

Slachtoffers schaakclubs herdacht

5 mei 2023 om 10:09

Nationale Sportherdenking in Amsterdam

AMSTERDAM (ANP) - De honderden slachtoffers bij Nederlandse schaakverenigingen in de Tweede Wereldoorlog zijn herdacht tijdens de Nationale Sportherdenking in het Olympisch Stadion in Amsterdam. Vanwege het 150-jarig bestaan van de Koninklijke Nederlandse Schaakbond was het thema tijdens de herdenking schaken.

"Het is een kleine troost te weten dat de schaaksport op sommige momenten tussen '40 en '45 de ontmenselijking enigszins kon tegengaan", zei voorzitter Anneke van Zanen-Nieberg van NOC*NSF in haar speech. "Voor mensen in gevangenschap, voor onderduikers, was schaken een tijdelijke, mentale ontsnapping aan de omstandigheden."

Van Zanen-Nieberg, die de vergelijking met de huidige oorlog en de gruwelijkheden in Oekraïne trok, verklaarde dat "sport de kracht heeft om te verbinden, als sport tenminste de kans krijgt". "De olympische waarden, waaronder vriendschap en respect, lijken soms naïef, niet passend. Maar als wij, beleidsmakers, sportliefhebbers, organisatoren, die waarden zouden opgeven, wie voelt zich dan nog geroepen ze te verdedigen?", vroeg ze zich af.

"Daarom houden we vast aan die waarden, nu en in de toekomst. En daarom ook geven wij juist op deze dag, tegen de achtergrond van de oorlog zo dichtbij, aan dat we, naïef of niet, blijven staan voor de olympische waarden, voor respect en vriendschap, voor menselijkheid en zijn we standvastig om die waarden uit te stralen en door te geven aan volgende generaties", aldus Van Zanen-Nieberg.