Supporters van Napoli volgden het duel op tv-schermen in het afgeladen Diego Armando Maradona stadion in Napels.
Supporters van Napoli volgden het duel op tv-schermen in het afgeladen Diego Armando Maradona stadion in Napels. Epa/cesare Abbate

Napoli verovert derde titel

5 mei 2023 om 10:00

Eerste titel voor Napoli na tijdperk Maradona

UDINE (ANP) Napoli is donderdag voor de derde keer voetbalkampioen van Italiƫ geworden. De formatie van trainer Luciano Spalletti werd na het gelijkspel bij middenmoter Udinese (1-1) onbereikbaar voor de laatste overgebleven concurrent, Lazio. De nummer 2 had woensdag nog gewonnen van Sassuolo (2-0).

Voor Napoli is het de eerste titel sinds 1990, toen Diego Maradona de Zuid-Italiaanse stad in vuur en vlam zette. Aan de hand van het Argentijnse wonderkind won Napoli in 1987 de eerste 'Scudetto'. Maradona, overleden in 2020, speelde van 1984 tot 1991 bij Napoli.

In Napels was de vreugde enorm. De titel wordt in de zuidelijke stad gezien als een overwinning op het rijke noorden van het land, waar Juventus, AC Milan en Inter Milan jarenlang de dienst hebben uitgemaakt. In het eigen stadion van Napoli volgden zo'n 60.000 toeschouwers de wedstrijd via beeldschermen. Ook daar was het enthousiasme ongekend. De verwachting is dat de festiviteiten dagen gaan duren en het dagelijks leven in de stad enigszins zal ontregelen.

KROON Aurelio De Laurentiis, eigenaar van de club, zei dat het kampioenschap de kroon op 33 jaar werk was. Hij zelf kwam in 2004. "Destijds zei ik dat het 10 jaar zou duren voor we weer Europa in zouden gaan, en dan 10 jaar voor we de titel zouden pakken. Beide beloftes zijn hierbij ingelost. Maar laat een ding duidelijk zijn, dit is niet het eindpunt, dit is het begin. Ik dank vooral de fans. We hebben het samen gedaan."

Na amper een kwartier kwam Udinese op voorsprong, door een doelpunt van Sandi Lovric. De Sloveen schoot fraai in de kruising, na te zijn vrijgespeeld door Iyenoma Udogie. Vlak na rust werd het gelijk. Victor Osimhen maakte de 1-1. De Nigeriaan scoorde in de rebound, zijn 22e treffer van het seizoen.

"Het is ongelooflijk", zei de man die met zijn doelpunt de titel binnenhaalde. "Wat een geweldig gevoel is dit. We hebben het kampioenschap teruggebracht naar de fans in Napels, dat is iets wat wij nooit zullen vergeten. Ze hebben hier zo lang op moeten wachten. Dit succes zit voor altijd in ons hart."
Napoli stelde de titel al veilig met nog vijf speelrondes te gaan.