GGD Gelderland-Midden zich zorgen over mentale gezondheid jongeren.
GGD Gelderland-Midden zich zorgen over mentale gezondheid jongeren. Getty Images

‘Mentale gezondheid jongeren baart zorgen'

5 mei 2023 om 10:41

GGD: Ruim helft jongvolwassenen heeft psychische klachten

BARNEVELD Over het algemeen gaat het iets beter met de fysieke en mentale gezondheid, van de jongvolwassenen in de regio Gelderland Midden in vergelijking met andere regio’s. Toch maakt de GGD Gelderland-Midden zich zorgen over de mentale gezondheid van de jongeren tussen de 16 en 25 jaar. Zo dacht één op de drie jongeren de afgelopen twaalf maanden erover na om een einde aan zijn/haar leven te maken.


André van der Velde

Dat blijkt uit de resultaten van de regionale Corona Gezondheidsmonitor Jongvolwassenen. Dat onderzoek werd van april tot en met augustus 2022 door alle GGD’en en het RIVM uitgevoerd onder Nederlandse jongvolwassenen van 16 tot en met 25 jaar. Dit als onderdeel van het Gezondheidsonderzoek COVID-19. Doel was om inzicht te krijgen in de fysieke en mentale gezondheidseffecten bij Nederlanders als gevolg van de coronacrisis. Bijna 70.000 jongvolwassenen verspreid over heel Nederland hebben een vragenlijst ingevuld over hun gezondheid, welzijn en leefstijl.


IETS BETER IN REGIO In de regio Gelderland-Midden zijn er geen rapportages voor elke gemeente afzonderlijk, omdat daarvoor het aantal deelnemers aan het onderzoek te laag is. In vergelijking met het landelijke gemiddelde gaat het volgens het onderzoek in deze regio iets beter met de fysieke gezondheid, mentale gezondheid en leefstijl van de jongvolwassenen, in vergelijking met het landelijke gemiddelde. 


PSYCHISCHE KLACHTEN Desondanks zijn volgens de GGD Gelderland-Midden sommige resultaten zorgwekkend. Zo heeft 51 procent van de jongvolwassenen: te maken met psychische klachten, variërend van licht (29 procent) tot matig (14 procent) en ernstig (8 procent). Ook voelt 82 procent zich soms (36 procent) of (heel) vaak gestrest (46 procent). Verder voelt 62 procent van de jongvolwassenen zich enigszins (35 procent) of sterk (27 procent) eenzaam. Ruim één op de zes jongvolwassenen (16 procent) heeft weinig tot geen vertrouwen in zijn/haar eigen toekomst. En één op de drie jongeren die aan het onderzoek meededen, dacht er de afgelopen twaalf maanden over na om een einde aan zijn/haar leven te maken. (26 procent soms, 7 procent dacht hier (heel) vaak aan). De meeste zorgen maken de jongeren zich over de woningmarkt (71 procent) en het klimaat (49 procent). 


GEMEENTELIJK BELEID In een reactie op het onderzoek stelt de gemeente Barneveld dat de resultaten aansluiten bij het ingezette gemeentelijke beleid. Zo heeft de gemeente zich aangesloten bij het Nationaal Programma Onderwijs (NPO), dat het bevorderen van het mentaal welbevinden van de jeugd tot doel heeft. Ook wil de gemeente Barneveld deelnemen aan de aanpak Opgroeien in een Kansrijke Omgeving (OKO). Binnen deze werkwijze staat onder meer het bevorderen van de mentale gezondheid van jongeren centraal. Verder werkt de gemeente momenteel aan de ‘herijking’ van het Werkprogramma Jeugd. Een van de doelen daarin is het bevorderen van de mentale gezondheid van jongeren. Dat beleidsstuk is binnen enkele maanden gereed. Bovendien doet de gemeente Barneveld in september een integrale aanvraag voor de Brede SPUK-Regeling voor sport en bewegen, gezondheidsbevordering, cultuurparticipatie en de sociale basis. Mentale gezondheid is één van de vijftien onderdelen waarvoor een aanvraag kan worden ingediend. 


De gemeente Barneveld plaatst wel een kanttekening bij het GGD-onderzoek, zonder de omvang van het probleem in twijfel te trekken. Volgens de gemeente zijn de 70.000 jongeren die aan het onderzoek hebben meegedaan, geworven via onder meer advertenties op sociale media. ,,Het is mogelijk dat degenen met een slechtere mentale gezondheid vaker hebben meegedaan, waardoor de resultaten een negatiever beeld van de werkelijkheid schetsen. Desondanks is duidelijk dat de omvang van het probleem groot is en de mentale gezondheid van deze doelgroep aandacht nodig heeft, zeker omdat het relatief lastig is om zicht te hebben op deze groep.''