Ex-politieman /rechercheur Leendert Lodder uit Putten geeft 12 mei een presentatie in de Bibliotheek Putten over zijn boek 'Ultieme wraak'.
Ex-politieman /rechercheur Leendert Lodder uit Putten geeft 12 mei een presentatie in de Bibliotheek Putten over zijn boek 'Ultieme wraak'. Eigen foto

Waargebeurde misdrijven in [een fictief verhaal]

4 mei 2023 om 14:36

Voormalig hoofdinspecteur van politie Leendert Lodder (72) is na zijn pensionering in 2018 in Putten gaan wonen. Hij is in 1974 bij de recherche gekomen in Vorden, in de Achterhoek. Hij werd chef in Enschede en post commandant in Den Ham en Vriezenveen. Ook werd hij vanuit de politie twee keer uitgezonden voor een buitenlandse missie: naar Bosnië in 2008 en 2009 en naar Kosovo in 2010-2011. Lodder maakte in die periode diverse ernstige misdrijven mee. In de misdaadroman Ultieme Wraak, die in december 2012 voor het eerst is uitgebracht, zijn waargebeurde incidenten verwerkt in een fictief verhaal. Lodder verhaalt over de veelzijdige, gevaarlijke en vaak ondankbare taak van de politie en over de vaak haperende rechtsgang.

EIGEN RECHTER Ultieme Wraak gaat over Dick Prins, de chef van een nieuw rechercheteam. Hij en zijn collega’s worden geconfronteerd met alle facetten van een onderzoek. Van slachtoffers, getuigen en daders. We maken kennis met ze, zowel in werk als in hun privéleven.

Het verhaal draait om Frank, iemand die zich enorm tekort voelt gedaan door de rechterlijke macht, doordat onderzoeken van politie en justitie niet goed zijn verlopen. Zijn dochter is verkracht en vermoord. De dader is bekend, maar is door vormfouten van justitie en door toedoen van een ‘handige’ advocaat niet veroordeeld kunnen worden. De dader ontspringt hierdoor de dans en de man heeft uit woede het recht in eigen hand genomen en wraak genomen. De advocaat wordt in het verhaal vermoord bij een aanslag. Niet door Frank, hij heeft daar zijn mensen voor. Het onderzoek loopt anders dan gehoopt en kent vele verrassingen, waarbij het onderzoeksteam het niet makkelijk wordt gemaakt.

„Het verhaal is van binnenuit geschreven. De gebeurtenissen heb ik direct meegemaakt, of ik ben er in tweede instantie bij betrokken geraakt. De misdrijven zijn daadwerkelijk gebeurd, maar zodanig versleuteld geschreven dat ze niet herkenbaar zijn. Ik schrijf heel beeldend, waardoor veel mensen zeggen dat je er helemaal in wordt meegezogen en je middenin de scene bent. Ook in Nederland heb ik verschillende ernstige misdrijven meegemaakt die ik tot in detail beschrijf. Je kan het echter nergens toe herleiden, dat zou ook niet kies zijn naar de mensen die het daadwerkelijk hebben ondergaan.”

Meeslepend, spannend, humoristisch, met een onderliggende boodschap en zonder losse eindjes. Het verhaal van Lodder is niet alleen heel realistisch door de scenes uit zijn eigen praktijk, waardoor het inzicht geeft in de huidige politiewereld, maar ook herkenbaar. „In 2019 werd advocaat Derk Wiersum vermoord omdat hij zich bezig hield met criminele zaken waarvan de criminele wereld dat liever niet heeft. Deze advocaat is slachtoffer geworden van de misdadige praktijken van een verdachte. Anderzijds hebben advocaten die criminelen verdedigen soms allerlei trucjes om zo de verdachte vrij te krijgen. Ze vertellen wat de verdachte moet gaan zeggen, maar daar is het recht niet voor bedoeld, want de verdachte moet zijn eigen verhaal vertellen.”

Met het boek wil Lodder ook zeggen dat het niet altijd gaat om het vinden van de waarheid. Soms spelen er andere belangen. „In het boek komen ook aspecten voorbij waarom iemand die een misdrijf heeft gepleegd wordt vrijgesproken. Gebrek aan bewijs? Handige advocaat? Fout van het OM of is het een gebrekkig onderzoek van de recherche?”

JEUGDTRAUMA Lodder heeft ook privé vooral in zijn jongste jeugd heftige gebeurtenissen meegemaakt. Hij groeide op in Oud-Beijerland in de Hoekse Waard waar hij tot zijn achttiende woonde. ,,Ik heb een vervelende geschiedenis achter de rug als kind. Mijn moeder is in 1952 vermoord door vergiftiging toen ik 1 jaar was. Na een paar jaar onderzoek bleek uiteindelijk dat mijn vader dat gedaan had. Hij werd tot levenslang veroordeeld. Mijn vader is in de gevangenis van Leeuwarden, de toenmalige Blokhuispoort, vermoord door vergiftiging door dokter O. (Obdam) uit Berkel die twee keer levenslang heeft gekregen, want hij heeft ook zijn eigen vrouw vermoord.” Die gebeurtenissen zijn heel traumatisch geweest voor Lodder, die hier ook een boek over heeft geschreven: Als tie maar niet wordt als zijn vader.

GOED DOEL Lodder heeft drie boeken geschreven waarbij het sociale aspect sterk naar voren komt. Hij zegt sociaal bewogen te zijn en zich te willen inzetten voor de samenleving. „Ik heb zelf geen belang bij de opbrengst van mijn boek, dus laat ik dit ten goede komen aan laaggeletterden in Putten.”

Op vrijdag 12 mei is er bij de boekpresentatie van Lodder ook gelegenheid om vragen te stellen over zijn werk als oud-politieman/rechercheur. Dan kan ook het boek (kosten 15 euro) worden gekocht.