Oekraiense vluchtelingen krijgen les.
Oekraiense vluchtelingen krijgen les. Job van der Mark

Vrijwilligers stoppen met taalonderwijs voor Oekraïners

5 mei 2023 om 10:25

Professionele organisatie neemt taak over

Jannes Bijlsma en
Wouter van Dijk

BARNEVELD Vrijwilligers die zijn verbonden aan het Taalhuis, stoppen met het geven van ‘informeel’ taalonderwijs voor Oekraïners. De afgelopen maanden hebben zij met plezier de Nederlandse taal overgebracht aan de vluchtelingen, maar dat werk wordt nu overgenomen door een professionele organisatie. Het college van burgemeester en wethouders trekt hier nu 8.100 euro voor uit.


De vrijwilligers van Taalhuis Barneveld bieden informele trajecten van twaalf weken aan, om vluchtelingen op een laagdrempelige manier kennis te laten maken met de Nederlandse taal. De lessen zijn erop gericht om de letters te leren kennen, het zich kunnen voorstellen en de taal gemakkelijk in de praktijk kunnen brengen bij bijvoorbeeld het boodschappen doen of kennismaken. Tientallen vluchtelingen hebben hier inmiddels gebruik van gemaakt. In november is bovendien gestart met formele lessen Nederlands, waarmee het taalniveau wordt opgeschroefd tot het taalniveau B1. Na dit traject van twintig weken kunnen Oekraïners hiermee vervolgens de Nederlandse arbeidsmarkt op. Deze lessen worden verzorgd door taalaanbieder Quality Communications. Voor de vrijwilligers van het Taalhuis blijkt het informele traject een zware belasting te zijn, aldus het college van b. en w.. En dat terwijl de toestroom van nieuwe vluchtelingen doorgaat. ,,Het voorbereiden en geven van de lessen aan een groep anderstaligen is zeer intensief en vraagt veel inspanning.”


De gemeente wil voorzichtig met haar vrijwilligers omgaan, aldus het college. ,,Door het voortraject aan te laten bieden door een taalaanbieder worden vrijwilligers ontlast. Zij kunnen zich hierdoor richten op minder intensieve vormen van ondersteuning, zoals één-op-één-begeleiding.”


AANBESTEED Om de informele trajecten door te laten gaan, trekt de gemeente 8.100 euro uit. Op dit moment is nog niet duidelijk hoeveel vluchtelingen nog gebruik willen maken van het informele voortraject en voor hoe lang. De gemeente is van plan dat aantal te gaan bijhouden. De klus voor de informele taallessen is vooralsnog onderhands aanbesteed en neergelegd bij één partij. Mocht het aantal aanvragen heel hard oplopen, zal de gemeente een nieuwe inkoopprocedure starten. De eerste lessen voor de eerste groep zullen zo snel mogelijk van start gaan.

Afgelopen december hadden zich ongeveer vierhonderd Oekraïners ingeschreven bij de gemeente Barneveld.

Femke Reijnen en Anne-Marie de Jong van het Taalhuis in Barneveld.
Hannah (links) maakt schetsen van gebouwen uit de omgeving, Natali geniet van de omgeving rond De Glind en Serhey mist zijn werk.
Gert Bomhof gebruikt onder meer kinderliedjes in zijn lessen.