De komende jaren zijn er meer plekken nodig waar elektrische auto's kunnen worden opgeladen.
De komende jaren zijn er meer plekken nodig waar elektrische auto's kunnen worden opgeladen. anp / Robin van Lonkhuijsen

Barneveld wil grip op energiestations, nieuwe benzinestations komen er niet meer

5 mei 2023 om 14:00 Duurzaamheid

BARNEVELD Er zijn op dit moment zeven partijen die interesse hebben om in de gemeente Barneveld een energiestation te realiseren: een plek waar elektrische auto’s, bussen en vrachtwagens snel opgeladen kunnen worden en waar op den duur mogelijk ook waterstof getankt kan worden. Vanwege de groeiende belangstelling vindt de gemeente het tijd worden voor eigen beleid.

De komende jaren zal het aantal elektrische voertuigen fors toenemen, zowel in de vorm van personenauto’s als bussen en vrachtwagens, verwacht het Barneveldse college van burgemeester en wethouders. Zéker met het oog op het naderende verbod op de verkoop van benzine- en dieselauto’s in 2035. 

BEGIN

Er zijn al wel openbare laadpalen en opladen kan vaak ook al bij werkgevers, maar dat is volgens het college slechts het begin van een ‘laadinfrastructuur’. Enkele tankstations hebben ook een voorziening om elektrische auto’s te laden. Voor veel particulieren met een elektrische auto kan opladen alleen als ze over een eigen parkeerplaats beschikken, maar dat is vaak niet het geval. Daarom zijn openbare locaties nodig. Waterstof loopt daar nog verder achteraan: het dichtstbijzijnde waterstoftankstation staat in Arnhem, al wordt er momenteel in Amersfoort eentje gerealiseerd.

De volgende stap is dus realisatie van lokale energiestations, waar ook bussen en vrachtwagens opgeladen kunnen worden. Het laden van elektrische vrachtwagens en bussen vergt een laadpunt met een hoge capaciteit (600 kWh in een half uur).

In aanloop daar naartoe, is het volgens de gemeente zaak om grip te krijgen op de groeiende belangstelling aan energiestations, de duurzame variant van de benzinestations. Daarom stelt het Barneveldse college van burgemeester en wethouders nu voor om een en ander hierover vast te leggen in een beleidskader, om zo richting te geven aan deze toekomstige ontwikkeling en tegelijkertijd de omslag naar duurzaam vervoer te faciliteren.

VOORKEURSPOSITIES

Met dat plan in de hand wil de gemeente goed regelen wáár de komende jaren lokale energiestations komen en onder welke voorwaarden. Dat is volgens het college vooral nu van belang, omdat de geïnteresseerde partijen momenteel proberen voorkeursposities te verwerven en toezeggingen te krijgen. ,,Als we nu geen beleid vaststellen, betekent het dat ieder initiatief ‘ad hoc’ moet worden bekeken. Dat schept onduidelijkheid voor de markt en betekent een grotere inspanning voor de gemeente.’’

De bedoeling is dat de voorzieningen straks goed verspreid liggen én op plekken die hiervoor geschikt zijn. Dat zijn dan vooral goed bereikbare locaties langs hoofdwegen, zodat doorgaand verkeer er gemakkelijk kan komen. Met name plekken in de buurt van snelwegen A1 en A30 zijn daarom geschikt, volgens het college, maar ook plekken op bedrijfsterreinen. Voorwaarde is wel dat er op de locatie voldoende netcapaciteit beschikbaar is. Een andere voorwaarde is dat de locaties niet te ver van de dorpen af liggen, maar óók weer niet te dichtbij, om overlast te voorkomen. Én de gekozen locaties moeten landschappelijk inpasbaar zijn.

GEEN NIEUWE BENZINESTATIONS

Met de verschuiving naar duurzame energie, is het volgens het college ook niet wenselijk dat er nieuwe ‘traditionele’ benzinestations bijkomen. Daarvan zijn er op dit moment zestien in de gemeente Barneveld, voor de verkoop van benzine, diesel en op sommige locaties ook LPG. ,,Nieuwe verkooppunten met enkel de traditionele fossiele brandstoffen zijn niet nodig en daarmee niet wenselijk. Een uitzondering zal worden gemaakt als een energiestation een bestaand tankstation vervangt. In dat geval zal een combinatie van traditioneel en duurzaam worden toegestaan.’’ Het aanbieden van groen gas wordt mogelijk wél toegestaan bij nieuwe energiestations.

Het plan om beleid vast te stellen voor energiestations, wordt woensdag 17 mei besproken tijdens de vergadering van de raadscommissie Samenleving/Grondgebied.

Wouter van Dijk