Herstel voor AEX-index

3 mei 2023 om 10:24

AMSTERDAM (ANP) Signify ging vanochtend onderuit op de Amsterdamse beurs na teleurstellende kwartaalcijfers. De grote lampenproducent, bekend van de slimme Hue-lampen, kampte afgelopen kwartaal met een aanhoudende zwakke vraag naar zijn producten. Topman Eric Rondolat verwacht dat de marktomstandigheden in het huidige kwartaal nog uitdagend zullen blijven, maar rekent wel op een herstel in de tweede jaarhelft. Het aandeel werd 7,6 procent lager gezet.


Op de beurzen wordt echter vooral gewacht op het rentebesluit van de Federal Reserve. De Fed zal de rente waarschijnlijk opnieuw met een kwart procentpunt gaan verhogen om de inflatie te bestrijden. Het zal de tiende verhoging op rij zijn. Het rentetarief in de VS keert daarmee terug naar het hoogste niveau sinds 2007. Beleggers hopen wel dat dit voorlopig de laatste keer is dat de Fed de rente verhoogt.

De stemming op de Europese markten bleef voorzichtig na de zware koersverliezen op dinsdag. De AEX-index noteerde rond het middaguur 0,3 procent in de plus op 746,27 punten. Een dag eerder zakte de hoofdindex nog 1,9 procent. De MidKap daalde 0,6 procent tot 924,16 punten, mede door de koersval van Signify. De beurzen in Frankfurt, Londen en Parijs wonnen tot 0,7 procent.

Wolters Kluwer (plus 0,9 procent) behoorde tot de stijgers in de AEX. De informatieleverancier boekte afgelopen kwartaal meer omzet. Topvrouw Nancy McKinstry sprak van een goede start van het jaar. Analisten van KBC Securities verhoogden hun koersdoel voor het aandeel.

Fusiebedrijf DSM Firmenich toonde herstel en klom 2,6 procent. Een dag eerder zakte het aandeel nog 3,7 procent na tegenvallende resultaten van voedseltechnologiebedrijf DSM. Shell leek aanvankelijk ook te herstellen, maar verloor 0,4 procent nadat de olieprijzen verder wegzakten. Het olie- en gasconcern zakte dinsdag al bijna 5 procent door een val van de olieprijs.

In de MidKap won roestvrijstaalmaker Aperam 0,1 procent na weinig verrassende kwartaalcijfers. Lufthansa zakte 3,5 procent in Frankfurt na een tegenvallend kwartaalbericht van de Duitse luchtvaartmaatschappij. Concurrent Air France-KLM verloor 3,8 procent in Amsterdam. 

De euro was 1,1037 dollar waard, tegen 1,0987 dollar een dag eerder.