Fijnaart

3 mei 2023 om 10:11

Bestolen kaasmakerij: 'Hier zit een kaasbende achter'

(MEDIAWATCH) "Lamgeslagen en verdrietig." De woorden die Gerda van Dorp en haar man Joost op Facebook hebben gezet, laten niets aan de verbeelding over. Het stel is sinds 2019 eigenaar van kaasmakerij en winkel Torenpolderkaas in Fijnaart. "We zijn wéér slachtoffer geworden van een brute roof", vertelt Gerda bij Omroep Brabant.

Iets meer dan een jaar geleden verdwenen er al ongeveer 160 kazen uit hun kaasmakerij aan de Oude Appelaarsedijk. Maandagnacht was het weer prijs. "Met veel geweld hebben inbrekers de winkel opengebroken. Daarna hebben ze alle kazen uit onze opslag meegenomen. Hoeveel het er zijn weet ik niet precies. We hebben het nog niet nageteld."

Ondanks extra sloten en beveiligingsapparatuur wisten onbekenden toch binnen te komen in de winkel en in de opslagruimte met kazen. "Echt alles, maar dan ook alles hebben ze meegenomen. De komende weken zijn we dicht. Ik heb niets meer om te verkopen." Volgens Gerda zit er een georganiseerde bende achter de kaasroof. "Er zijn afgelopen jaar meerdere grotere diefstallen van kazen geweest. Maar de daders worden niet gepakt. Hier zit een kaasbende achter."


Montfoort

Twee gewonden door steekpartij na conflict

(ANP) Twee mensen zijn op de Willeskop in Montfoort gewond geraakt door een steekpartij, meldt de Utrechtse politie. Hoe zwaar de verwondingen zijn, is niet bekend. Volgens de politie was er een conflict tussen drie mensen. Zij zijn allemaal aangehouden.


Den Haag/Zwolle

Overijssel hoeft nog niet te handhaven tegen koe in de wei

(ANP) De provincie Overijssel hoeft nog niet op te treden tegen boeren die koeien in de wei laten lopen. Natuurorganisaties Mobilisation for the Environment (MOB) en vereniging Leefmilieu wilden dat de provincie tegen negen bedrijven zou gaan handhaven, omdat zij zonder vergunning koeien buiten laten lopen en mest uitrijden op hun land. De Raad van State heeft woensdag echter bepaald dat de zaken bij zes van de negen bedrijven in orde zijn. Bij drie andere bedrijven hapert er misschien wel iets. Overijssel krijgt twaalf weken de tijd om dat nader uit te zoeken, aldus de hoogste bestuursrechter.

Overijssel was de eerste provincie die te maken kreeg met zaken die MOB en Leefmilieu aanspannen. Ze richten zich op provincies die boeren naar hun mening onterecht een natuurvergunning geven. Het gaat om boeren die koeien buiten laten lopen in de buurt van beschermde natuurgebieden, die daardoor met stikstofuitstoot worden belast. Overijssel weigerde te handhaven en dat leidde tot jarenlange procedures. Voor zes bedrijven is met de uitspraak van woensdag nu een einde gekomen aan de dreiging van handhaving.