Belgrado

3 mei 2023 om 10:12

Servische tiener schiet medeleerlingen op school dood

(ANP/RTR) Op een school in Servië heeft een 14-jarige jongen het vuur geopend op medeleerlingen. De tiener heeft volgens Servische media acht leerlingen en een beveiliger doodgeschoten. Nog eens zes tieners en een leraar raakten gewond. De politie heeft de dader gearresteerd op het schoolplein.

Hoe het met de gewonden gaat is niet bekend, maar lokale media schrijven dat in elk geval een van hen in levensgevaar zou zijn. Het wapen zou eigendom zijn van de vader van de schutter. Het Servische persbureau Tanjug meldt dat de jongen zelf ook een leerling was op de school in Belgrado waar hij om zich heen schoot. De politie onderzoekt nog wat zijn motief is geweest.

Volgens ooggetuigen was het een grote chaos bij de school. Kinderen renden in paniek naar buiten toen er schoten klonken en de politie rukte massaal uit. Een vader van een klasgenoot van de dader zegt tegen de omroep N1 dat de schutter normaal gesproken een uitstekende leerling was. Hij zou met een stalen gezicht het klaslokaal zijn binnengegaan en zonder iets te zeggen zijn begonnen met schieten.


Minsk

Acht jaar cel voor Belarussische journalist uit Ryanair-vliegtuig

(ANP) De bekende Belarussische journalist Roman Protasevitsj is veroordeeld tot acht jaar gevangenisstraf. Hij werd ruim anderhalf jaar geleden op geruchtmakende wijze opgepakt toen hij in een vliegtuig zat dat over Belarus vloog en door een neppe bommelding gedwongen werd daar te landen. Na de landing werd Protasevitsj opgepakt vanwege zijn rol bij de massale protesten in 2020.

De journalist verscheen destijds in een video waarin hij zijn misdaden opbiechtte, maar internationaal wordt aangenomen dat hij dat deed onder grote druk van de Belarussische autoriteiten. Aan het begin van het proces zei Protasevitsj opnieuw schuldig te zijn. Hij zou samen met anderen hebben aangezet tot haat, de president hebben beledigd en betrokken zijn bij gewelddadige protesten.


Gent

Restauratie Lam Gods laatste fase in

(ANP/BELGA) De derde en laatste fase van de restauratie van een van de bekendste kunstwerken van België, het Lam Gods, is dinsdag begonnen. Het gaat om de zeven bovenste panelen van het 15de-eeuwse altaarstuk van de gebroeders Van Eyck. Onder politiebegeleiding zijn ze vanuit de Sint-Baafskathedraal naar het museum voor Schone Kunsten in Gent gebracht.

De restauratie gaat naar verwachting drie jaar duren. Dat betekent dat in 2026 het volledig gerestaureerde Lam Gods na bijna zeshonderd jaar weer in zijn oorspronkelijke staat te zien zal zijn. De herstelwerkzaamheden zijn vanaf volgende week te zien in het museum voor Schone Kunsten.