Britse bommenwerper in IJsselmeer wordt geborgen

3 mei 2023 om 08:35

SÚDWEST-FRYSLÂN (ANP) De Friese gemeente Súdwest-Fryslân laat een Britse bommenwerper van het type Lancaster uit het IJsselmeer halen. In de Lancaster bevinden zich mogelijk nog de stoffelijke resten van drie bemanningsleden, die sinds 1943 als vermist te boek staan. Nabestaanden van de bemanningsleden hebben gevraagd om de berging, aldus de gemeente.


Het bergen van het vliegtuigwrak heeft plaats in het kader van het Nationaal Programma berging vliegtuigwrakken, dat in 2019 van start is gegaan. In de Nederlandse bodem liggen naar schatting nog dertig wrakken uit de Tweede Wereldoorlog met mogelijk resten van de bemanning aan boord. Uit respect voor de geallieerde bevrijders van destijds worden dergelijke wrakken nu op kosten van de Nederlandse staat geborgen. Er zijn al wrakken uit de bodem gehaald bij onder meer Echt-Susteren (Limburg), Dalfsen (Overijssel) en uit het Markermeer bij Almere.

De Lancaster ED603 stortte in 1943 neer na een bombardement op de Duitse stad Bochum. Het toestel werd beschoten door de Duitse luchtafweer en belandde in het IJsselmeer in de buurt van de Breezanddijk. Vier lichamen van bemanningsleden spoelden aan, maar de andere drie bleven onvindbaar.

In 1995 haalde een Volendamse viskotter voor het eerst een stuk van het wrak boven water. Aan de hand van een registratieplaatje kon bepaald worden dat het om de Lancaster ED603 ging. Duikers stelden later vast dat er waarschijnlijk nog stoffelijke resten waren.