Voorzitter van de Europese Raad Charles Michel.
Voorzitter van de Europese Raad Charles Michel. EPA/Olivier Hoslet

Moldavië: vrijstellen importheffingen

3 mei 2023 om 09:51

EU wil land helpen met economie

BRUSSEL (ANP) De Europese Commissie wil Moldavië nog een jaar langer vrijstellen van importheffingen en quota. De vrijstelling moet bovendien worden uitgebreid naar de laatste groenten en fruit die er nu nog niet onder vallen, vindt het dagelijks bestuur van de Europese Unie.


Het straatarme Moldavië mag sinds vorige zomer een groot aantal producten tariefvrij naar de EU exporteren. De unie wilde het buurland van Oekraïne, dat lijdt onder de nabije oorlog en onder de eigen onmin met Rusland, zo op de been houden en de westersgezinde
regering steunen.


GROEI ECONOMIE De maatregel is een succes, vindt de commissie. De export van Moldavië naar de EU groeide afgelopen jaar naar 2,6 miljard euro, waar dat een jaar eerder nog 1,8 miljard was. Maar de vrijstelling loopt op 24 juli af en moet dus worden verlengd. Voor de verlenging is nog wel de instemming nodig van de EU-landen en het Europees Parlement.


VOORWAARDEN Oekraïne krijgt al langer een soortgelijke behandeling. Daaraan zijn onlangs, na een felle botsing tussen oostelijke EU-lidstaten, Oekraïne en Brussel, wel voorwaarden verbonden. Boeren in Oost-Europa klaagden dat ze onder meer hun eigen graan niet meer kwijt konden doordat ze werden overspoeld met goedkopere Oekraïense waar. Als dat nodig blijkt zal de commissie ook aan import uit Moldavië eisen stellen, tekent zij nu uitdrukkelijk aan. Dat moet "mogelijke zorgen" wegnemen.