Latenightshows VS op herhaling vanwege staking

3 mei 2023 om 08:41

NEW YORK (ANP) De late talkshows van Amerikaanse presentatoren Jimmy Fallon, Jimmy Kimmel, Stephen Colbert en Seth Meyers gaan vanaf dinsdagavond herhalingen uitzenden. Oorzaak is de staking van schrijvers uit de film- en televisiewereld, waarmee dinsdag begonnen is.


Bronnen dicht bij The Tonight Show Starring Jimmy Fallon, The Late Show With Stephen Colbert, Jimmy Kimmel Live! en Late Night With Seth Meyers laten aan The New York Times weten dat de shows oude uitzendingen gaan herhalen. Ook de talkshows op HBO, gepresenteerd door John Oliver en Bill Maher, gaan, net als The Daily Show van Comedy Central, in ieder geval dinsdagavond voor herhalingen.

Het uitzenden van de herhalingen is een eerste voor de kijkers merkbaar gevolg van de staking die maandagavond laat werd aangekondigd door de Writers Guild of America (WGA), de vakbond die duizenden schrijvers voor film en tv vertegenwoordigt. Afhankelijk van hoe lang de staking duurt, zullen de gevolgen ook merkbaar zijn voor series en films die niet live zijn en nog gemaakt moeten worden. Bij de vorige staking, in 2007, duurde het ongeveer twee maanden voor de late talkshows geleidelijk aan weer op tv te zien waren. 

Aanleiding voor de staking zijn de gestagneerde gesprekken met de grote studio's, vertegenwoordigd door de Alliance of Motion Picture and Television Producers. Daarmee was de WGA in onderhandeling over onder meer de vergoeding van de schrijvers voor hun werk.