Jeruzalem/Gaza-Stad

3 mei 2023 om 09:14

Israël en Palestijnse groepen in Gaza eens over staakt-het-vuren

(ANP/RTR) - Israël en Palestijnse gewapende groeperingen in Gaza zijn een staakt-het-vuren overeengekomen, melden twee Palestijnse functionarissen. 

Het "wederzijdse en gelijktijdige" staakt-het-vuren kwam mede tot stand door inspanningen van Egyptische, Qatarese en VN-afgevaardigden. 

Eerder meldde de islamitische groep Hamas, die Gaza bezet. dat een van zijn leiders in gesprek was met Egypte en Qatar om een einde te maken aan de Israëlische "agressie tegen Gaza".

De gevechten begonnen dinsdag vlak nadat de dood bekend was geworden van de Palestijnse gevangene Khader Adnan, die in hongerstaking was. 

Gewapende groepen vuurden vanuit Gaza drie raketten op Israël. Het Israëlische leger schoot terug met tanks, waarna volgens de Israëlische krijgsmacht vanuit Gaza nog eens ruim twintig raketten werden afgevuurd. Israëlische straaljagers bestookten vervolgens doelen in heel Gaza, waaronder trainingskampen van Hamas.


Moskou

Russen arresteren 7 Oekraïners op de Krim om plannen aanslagen

(ANP/AFP/RTR) De Russische veiligheidsdienst FSB zegt zeven Oekraïense geheim agenten te hebben gearresteerd. De groep is opgepakt omdat ze terroristische aanslagen op de Krim zouden voorbereiden, meldt de FSB op woensdag.


AANSLAGEN Volgens de veiligheidsdienst was de groep onder meer van plan om Sergej Aksjonov, de Russische gouverneur van de Krim, te vermoorden. Ook zijn er explosieven in beslag genomen waarmee de Oekraïense agenten infrastructuur op de Krim hadden willen opblazen. De groep zou worden aangestuurd door leden van de presidentiële staf in Kyiv.

Het schiereiland in de Zwarte Zee werd in 2014 geannexeerd door Rusland na de revolutie in Oekraïne.