Wielrennen

3 mei 2023 om 08:10

UCI verdedigt beleid rond transgenders

AIGLE (ANP/RTR) Wielerbond UCI staat ondanks kritiek volledig achter zijn beleid wat betreft deelname van transgenders aan koersen voor vrouwen. Het debat laaide weer op nadat Austin Killips als eerste transgender vrouw zondag een officiële UCI-koers won. De 27-jarige Killips won de slotetappe en het eindklassement in de Ronde van Gila, een vrouwenwedstrijd in New Mexico.

In tegenstelling tot sommige internationale sportbonden zoals atletiekbond World Athletics, staat de UCI toe dat transgenders uitkomen in vrouwenkoersen. Dat leidde eerder al tot kritiek van de Amerikaanse Inga Thompson, een voormalig olympiër die zei dat het beleid van de UCI "het vrouwenwielrennen de nek omdraait". Thompson verwees naar een onderzoek dat zou hebben uitgewezen dat 90 procent van de professionele wielrensters bezwaar maakt tegen deelname van transgenders.
Om deel te nemen aan vrouwenkoersen moet een transgender twee jaar voor deelname bij de vrouwen een bepaalde (lage) testosteronwaarde overleggen om te kunnen starten. Die waarde komt overeen met de waardes die worden aangetroffen bij het overgrote deel van de vrouwelijke bevolking, stelt de UCI, die de overgangsperiode vorig jaar wel verdubbelde.