Frenkie de Jong (rechts) speelde een belangrijke rol bij de treffer van Barcelona tegen Osasuna. Epa/enric Fontcuberta

Titel Barcelona is kwestie van tijd

3 mei 2023 om 09:13

Real Madrid verliest bij Real Sociedad

SOCIEDAD (ANP) Real Madrid lijkt niet meer het grootste belang in de nationale competitie te stellen. De formatie van succestrainer Carlo Ancelotti verloor in La Liga bij Real Sociedad, 2-0. De voorsprong van Barcelona op de achtervolger bedraagt nu 14 punten. Real Sociedad staat vierde en stevent ook af op kwalificatie voor de Champions League in het volgend seizoen.

Takefusa Kubo zette Sociedad kort na rust op voorsprong. De Japanner kreeg een niet te missen kans aangeboden door verdediger Éder Militão, nota bene een tegenstander. Ander Barrenetxea zorgde in de slotfase voor de 2-0. Het laatste half uur speelde Real Madrid met een man minder, na de rode kaart voor Dani Carvajal.

Karim Benzema behoorde bij Real Madrid niet tot de selectie. De Franse aanvaller kreeg vermoedelijk rust voor de finale van de Spaanse beker tegen Osasuna. Ook de geblesseerde David Alaba, Ferland Mendy en Luka Modric ontbraken. Vinícius was geschorst.

DE JONG Frenkie de Jong heeft FC Barcelona met een assist aan een belangrijke en zwaarbevochten thuiszege op Osasuna geholpen. De 25-jarige Nederlander was in de 85e minuut met een kopbal de aangever voor het beslissende doelpunt van Jordi Alba: 1-0. Middenmoter Osasuna speelde ruim een uur met een man minder na een rode kaart voor verdediger Jorge Herrando.
De Catalanen hadden de hele wedstrijd het overwicht, maar hadden de rode kaart voor de debuterende Herrando nodig om tot grote kansen te komen. De verdediger werd weggestuurd nadat hij de doorgebroken Pedri had vastgehouden. Daar ging een steekpass van De Jong aan vooraf.

De Jong was als aangever ook bij verschillende gemiste grote kansen van Barcelona betrokken. Tien minuten na rust dook de Nederlander zelf op voor het doel, maar zijn inzet van dichtbij eindigde op de doelman. Spits Robert Lewandowski vond in de 79e minuut wel het net, maar de treffer ging niet door vanwege buitenspel.