Utrecht

3 mei 2023 om 10:16

Overheid wil af van vaccinbedrijf Intravacc via openbare verkoop

(ANP) Het kabinet gaat het vaccinbedrijf Intravacc verkopen via een openbaar verkoopproces, maakte de onderneming bekend. Minister Ernst Kuipers (Volksgezondheid) nam hier afgelopen zomer al een besluit over.

Het was de bedoeling om het bedrijf al eerder te verkopen. In het voorjaar van 2020 is het verkoopproces stilgelegd vanwege de coronapandemie. Het bedrijf is toen voor twee jaar op eigen benen komen te staan met de Staat als enige aandeelhouder. Na die periode zou opnieuw worden gekeken naar privatisering.

Intravacc produceert geen vaccins. De onderneming helpt bij de ontwikkeling van vaccins. Ook voert het onderzoek uit voor nieuwe vaccins. "Het Nederlandse beleid ten aanzien van vaccinontwikkeling, evenals bij medicijnen, is dat dit wordt overgelaten aan de vrije markt", zei Kuipers destijds.

Tijdens de coronapandemie bleken Nederland en Europa afhankelijk van een beperkt aantal landen en fabrikanten voor de productie van medische producten. Kuipers wilde dat dat ging veranderen. Maar met alleen een belang in Intravacc was de leveringszekerheid volgens de bewindsman niet geregeld.

De openbare verkoop wordt georganiseerd door Ernst & Young (EY), financieel adviseur van de overheid.


Eindhoven

'Ruim 10.000 passagiers dupe van vlootproblemen Transavia'

(MEDIAWATCH) Al 15.000 reizigers hebben de afgelopen week hun vlucht geannuleerd zien worden door Transavia, meldt de NOS. De vliegmaatschappij kampt met capaciteitsproblemen. In de meivakantie zijn er op Eindhoven Airport binnen een week al 37 vluchten geschrapt. Transavia annuleerde sinds begin april elke week tientallen vluchten, elke dag "een handvol".

Reizigers moeten in mei en juni rekening houden met meer annuleringen, waarschuwt de maatschappij. "De vijf extra leasetoestellen die we hadden ingehuurd voor deze zomer worden te laat opgeleverd", zegt Marcel de Nooijer, de topman van Transavia. "We zetten alles op alles om terug te keren naar een stabiele vlootsituatie. Mensen die in juni reizen hopen we eind deze week of begin volgende week te informeren of hun vlucht doorgaat."


Brussel 

Wijn uit Zuid-Limburgs Voerendaal voortaan beschermd streekproduct

(ANP) Wijnen van een aantal heuvelhellingen in het Zuid-Limburgse Voerendaal worden voortaan door de Europese Unie beschermd. Ze zijn de enige die zich nog mogen beroemen op hun komaf van de zogenoemde 'Voerendaalse Bergen'. De Europese Commissie heeft de wijnen een zogeheten beschermde oorsprongsbenaming (BOB) toegekend.