Bondscoach Andries Jonker is tevreden met de loting voor de Nations League.
Bondscoach Andries Jonker is tevreden met de loting voor de Nations League. anp / Gerrit van Keulen

Coach Jonker tevreden met loting

3 mei 2023 om 09:01

Voetbalsters in Nations League tegen Engeland

ZEIST (ANP) - Bondscoach Andries Jonker van de Nederlandse voetbalsters heeft tevreden gereageerd op de loting voor de groepsfase van de Nations League. Oranje werd in Nyon gekoppeld aan Belgiƫ, Schotland en het Engeland van bondscoach Sarina Wiegman.

"Over het algemeen ben ik tevreden met de loting, zeker als je het vergelijkt met andere poules", verklaarde Jonker. "Engeland is als regerend Europees kampioen de zwaarst mogelijke tegenstander die we konden treffen. Het wordt een mooie uitdaging en voor vrouwenvoetbalminnend Nederland, de speelsters en ook voor mij, is het bijzonder om tegen het Engeland van Sarina Wiegman te gaan spelen."

"Belgiƫ is een tegenstander die we ook gaan treffen in onze uitzwaaiwedstrijd in aanloop naar het WK. Het is een land dat zich goed ontwikkelt en een niet te onderschatten tegenstander. Ook Schotland is niet te onderschatten. Het is een taaie ploeg met een paar individueel goede speelsters", wist Jonker.

De eerste editie van het toernooi begint in september, de finaleronde met de vier groepswinnaars staat in februari 2024 op het programma. De twee finalisten kwalificeren zich voor de Olympische Spelen in Parijs. In februari worden ook de wedstrijden om promotie en degradatie in de verschillende divisies gespeeld, waarna een nieuwe cyclus van poulewedstrijden begint.

"Ik heb gemengde gevoelens over deze nieuwe opzet", gaf Jonker toe. "Sportief gezien is het een goede zaak dat we meer topwedstrijden gaan spelen. Aan de andere kant is het een extra belasting voor opnieuw dezelfde speelsters."