Maarten van Garderen (links) en Robin Boekhoudt (4e van links) staan namens Oranje klaar om het op te nemen tegen de All Stars.
Maarten van Garderen (links) en Robin Boekhoudt (4e van links) staan namens Oranje klaar om het op te nemen tegen de All Stars. Erik van 't Land

'Olaf heeft veel voor me betekend'

3 mei 2023 om 07:58

Mooi eerbetoon
Nevobo voor
Olaf Ratterman

Peter Pos

BARNEVELD Voor de derde keer stond de Olaf Ratterman Classic op het programma. De Nevobo zorgt hiermee voor een prachtig eerbetoon aan de veel te vroeg overleden trainer van Simplex SSS. ,,Het is heel mooi dat deze wedstrijd in onze hal gespeeld kon worden."


,,We zijn hier bijeen voor meerdere redenen'', zo opende Jeroen Rauwerdink, technisch manager bij de Nevobo, zijn toespraak voor aanvang van de wedstrijd tussen Oranje en de All Stars, een selectie van de beste spelers uit de eredivisie van het afgelopen seizoen.
,,Dit is de afsluiting van een heel mooi seizoen, maar ook de start van een nieuw internationaal seizoen. Maar het allerbelangrijkste dat we hier staan is Olaf. SSS heeft zich de afgelopen tweeënhalf jaar enorm ontwikkeld en daarin had en heeft Olaf een groot aandeel met zijn gerichte benadering en enthousiasme."
Een voorbeeld daarvan is Robin Boekhoudt. Als puber kwam de middenaanvaller naar SSS om daar in het derde te gaan spelen. Zondag pakte Boekhoudt met Dynamo zijn tweede landstitel en gisteravond stond hij tussen de internationals.
,,Olaf heeft een grote rol gespeeld in mijn ontwikkeling'', vertelt de 22-jarige Apeldoorner, die volgend seizoen bij Lycurgus gaat spelen. ,,Ik weet nog dat hij in mijn derde jaar bij SSS tegen me zei dat het verstandig was dat ik wel mee zou trainen met het eerste, maar mijn wedstrijden in het tweede zou spelen. Bij het eerste zou ik maar sporadisch minuten maken, dan gaat je ontwikkeling gewoon niet zo snel. Het seizoen erna haalde hij me naar het eerste. Ik zat in de auto naar de training toen ik hoorde wat er gebeurd was."
,,Ik vind het mooi dat ik hier nu sta in het shirt van Oranje. Olaf gaf me de kans om eredivisie te gaan spelen en heeft gewoon heel veel voor me betekend."

VAN GARDEREN Oranje en de All Stars maakten er een leuke wedstrijd van, die de All Stars uiteindelijk met 3-2 (25-21, 25-22, 24-26, 16-25, 15-17) wonnen. Eén van de Oranje-spelers was Maarten van Garderen. ,,Als één van de weinige internationals die in het buitenland spelen was mijn seizoen al klaar en kon ik er bij zijn'', vertelt de 33-jarige passer/loper uit Renswoude.
,,Olaf heeft mij weliswaar nooit getraind, maar we kenden elkaar goed. We kwamen elkaar vroeger vaak in de hal tegen. Als er met Oranje op Papendal trainde kwam Olaf regelmatig te kijken. Hij wilde zien hoe het eruit zag en er van leren. We hebben veel met elkaar over volleybal gepraat."
,,Ook al heb ik nooit met SSS in De Meerwaarde gespeeld, het is heel mooi dat ik hier kan staan en deze wedstrijd kon spelen. Ik zou het serieus leuk vinden als ik nog een keer terugkeer bij SSS."
Ook SSS-voorzitter Gepko Hahn keek tevreden toe. ,,Ik ben heel blij dat deze wedstrijd in onze hal gespeeld kon worden. Twee jaar geleden gooide corona roet in het eten. Vorig jaar was de Meerwaarde niet beschikbaar en weken we uit naar Amersfoort, Mooi dat dit eerbetoon gespeeld kan worden in de hal van Olaf, waar zijn vader nog bij elke wedstrijd van SSS komt kijken."