Afbeelding
AberMedia

Landelijke aandacht voor Barneveldse aanrijtijden ambulances

3 mei 2023 om 08:58 Zorg

DEN HAAG/BARNEVELD Het ministerie van Volksgezondheid neemt de Barneveldse zorgen over verder verslechterde aanrijtijden van ambulances in deze gemeente serieus en informeert de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) en de Inspectie Gezondheid en Jeugd (IGJ) over de Barneveldse situatie. ,,Als de cijfers hier aanleiding toe geven, gaat de NZa in gesprek met de zorgverzekeraars.’’

Dat schrijft Birgitta Westgren, directeur Curatieve Zorg bij het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, in reactie op een brandbrief die de fractie van Lokaal Belang begin maart naar Den Haag stuurde. In de eventuele gesprekken met de verzekeraars moet dan duidelijk worden welke oorzaken er zijn voor de verslechterde aanrijtijden en vooral welke maatregelen getroffen kunnen worden om deze daling tegen te gaan, meldt Westgren.

ENIGE NUANCERING

Een kopie van de brandbrief van Lokaal Belang ging in maart naar de Veiligheids- en Gezondheidsregio Gelderland-Midden. Directeur Henk Bril meldt in een reactie de zorgen over de cijfers van de aanrijtijden van ambulances te begrijpen, maar stelt ook dat die cijfers om ,,enige nuancering’’ vragen. Op zijn verzoek wordt daarom dinsdag 16 mei in Barneveld een informatiebijeenkomst belegd voor de Barneveldse gemeenteraad en het college van b . en w. 

DIRECT ACTIE

De fractie van Lokaal Belang reageert verheugd. ,,We zijn tevreden met het feit dat onze brandbrief goed is ontvangen en vooral dat er direct actie wordt ondernomen’’, zegt fractievoorzitter Jan Willem van den Born. ,,Die actie is namelijk noodzakelijk, want onze zorgen zijn groot. Tijdige bereikbaarheid van hulpdiensten in noodsituaties is van levensbelang. Het gaat tenslotte om levensreddend handelen in noodsituaties.’’ Van den Born kondigt vast aan dat zijn fractie tijdens de bijeenkomst zal verzoeken om concrete inzet tot verbetering van de aanrijtijden.

ZORGWEKKEND

Want de zorgen daarover zijn volgens LB groot, vooral vanwege een verdere verslechtering van die aanrijtijden in de gemeente Barneveld. Het lukt de hulpdiensten steeds minder vaak om binnen een kwartier -  de streefnorm voor minstens 95 procent van de ritten - op de plek des onheils te zijn. Waar dat in 2017 in 92,5 procent van de ritten nog lukte, was dat vorig jaar nog maar in 85,4 procent het geval. In dorpen als Garderen (67,1 procent in 2022), Stroe (63,3 procent) en Kootwijk (47,4 procent) wordt die zelfs bij lange na niet gehaald. Een slechte en zorgwekkende ontwikkeling, stelt Van den Born, die zich vooral ook zorgen maakt, gezien het feit dat Barneveld in de zomer veel campinggasten kent én het feit dat Barneveld een groeigemeente is, met ook nog eens een groot oppervlak, waar de afstanden soms groot zijn. Meer toeristen en meer inwoners, betekent ook meer spoedritten, aldus de politieke partij. ,,Langer afwachten kan niet meer, dit probleem is zeer urgent.’’

BETER ONDERSCHEID

Bril stelt in zijn brief graag in gesprek te gaan om de cijfers enigszins te nuanceren. Westgren geeft daar in haar brief al een kleine voorschot op. ,,De ambulance hoeft niet altijd binnen een kwartier ter plaatse te zijn om toch goede zorg te bieden’’, schrijft zij. De sector werkt volgens haar sinds kort dan ook met een nieuw systeem waarbij beter onderscheid gemaakt kan worden tussen welke inzetten de grootst mogelijke spoed vragen en bij welke inzetten iets meer tijd genomen kan worden. 

Een tweede nuance die het ministerie vast meegeeft in aanloop naar de bijeenkomst, is dat de gestelde streefnorm van 95 procent voor de hele veiligheidsregio geldt en niet voor afzonderlijke locaties of gemeenten. ,,Bovendien is de streefnorm onderdeel van een bredere set indicatoren die een beeld geven van de kwaliteit en toegankelijkheid van de ambulancezorg’’, schrijft Westgren.

De openbare informatiebijeenkomst over de aanrijtijden vindt dinsdag 16 mei plaats in de raadszaal en begint om 19.30 uur, als eerste onderwerp tijdens de vergadering van de raadscommissie Bestuur. 

Wouter van Dijk