De Apeldoornsestraat in Voorthuizen is weer geopend.
De Apeldoornsestraat in Voorthuizen is weer geopend. Job van der Mark

Barnevelds college biedt excuses aan voor ‘geschuif met data’

2 mei 2023 om 13:30 Maatschappelijk

BARNEVELD Het Barneveldse college van burgemeester en wethouders heeft erkend de raad te laat te hebben geïnformeerd over nieuw beleid met betrekking tot inspraak van inwoners. In april vorig jaar besloot de raad dat dit nieuwe participatiebeleid per 1 juli zou ingaan, maar pas in november meldde het college terloops dat dit niet ging lukken en dat 1 januari 2023 de nieuwe invoeringsdatum zou zijn. ,,Dit had eerder duidelijk gemaakt moeten worden”, aldus het college van b. en w. in antwoord op schriftelijke vragen van Anne van der Meer (CDA) en Arjen Korevaar (Pro’98), waarin zij om opheldering vroegen over het ‘geschuif met data’.

Het college meldt dat in juni vorig jaar al duidelijk was dat de datum van 1 juli niet haalbaar was om het nieuwe beleid te laten ingaan. Hierin is vastgelegd op welke manier inwoners worden betrokken bij bepaalde projecten en het moet houvast geven over de vraag of inwoners deze alleen aanhoren of er ook over mogen meepraten. 

MONDELING Het college stelde in juni een raadsmemo op, waarin zou worden meegedeeld dat 1 juli niet gehaald zou worden, doordat er niet op tijd een participatiecoördinator kon worden geworven. Dat memo zou de raad echter nooit bereiken. ,,Het was de bedoeling dat dit zou worden samengevoegd met een memo over de invoering van de Omgevingswet. Dit memo werd uitgesteld, doordat er landelijk grote onduidelijkheid was over de invoeringsdatum van die wet. De informatie veranderde van dag tot dag. Er is toen niet meer aan gedacht om de raad wel afzonderlijk te informeren over de inwerkingtreding van het participatiebeleid.” In augustus was al wel melding gemaakt van het uitstel tegenover een raadswerkgroep, maar dat gebeurde slechts mondeling. ,,Wij waren in de veronderstelling dat u al geïnformeerd was, maar bij nadere bestudering bleek dat anders te liggen. Onze excuses hiervoor.”

In de tussentijd behandelde de gemeente Barneveld twee grote projecten, waarin bewoners werden betrokken. Het betrof herinrichtingen van de Churchillstraat in Barneveld en de Apeldoornsestraat in Voorthuizen. Daarbij was dat nieuwe beleid dus niet van toepassing, iets dat tot vragen leidde vanuit de Barneveldse oppositie. De CDA-fractie verzocht het college om de interne evaluaties van deze trajecten met de raad te delen, maar dat gebeurde aanvankelijk niet. B. en w. geven nu aan dat, als de raad bepaalde projectevaluaties wil ontvangen, dit op verzoek toch mogelijk is.

TRANSPARANT Van der Meer en Korevaar gaven aan dat ze zich, met de eerdere opstelling van het college, belemmerd voelden in hun controlerende taak en dat dit niet bijdraagt aan een transparant beeld naar raad en inwoners. Het college is het daar niet mee eens. ,,In plannen van aanpak staat duidelijk aangegeven wat de kaders en randvoorwaarden zijn en hoe het participatieproces wordt uitgevoerd.”

Jannes Bijlsma