Afbeelding
AberMedia

Twaalf stalbranden in Barneveld: ruim 82.000 dode dieren

2 mei 2023 om 14:26 Maatschappelijk

BARNEVELD In totaal twaalf stalbranden telde de gemeente Barneveld de afgelopen negen jaar. Daarbij kwamen ruim 82.000 dieren om het leven, voor het overgrote deel kippen. Barneveld is daarmee goed voor zo’n acht procent van landelijk alle kippen die sinds 2014 bij stalbranden omkwamen. 

Dat blijkt uit de Risicomonitor Stalbranden, die het Verbond van Verzekeraars begin deze week naar buiten bracht. Daarin zijn de landelijke cijfers van alle stalbranden sinds 2014 opgenomen, met per brand het aantal omgekomen dieren en, voor zover bekend, de oorzaak van de brand. Bij de twaalf stalbranden in deze gemeente, kwamen in totaal 82.400 kippen, 250 geiten, 33 koeien en 1 schaap om het leven. De branden vonden plaats in het buitengebied van Barneveld (drie keer), Kootwijkerbroek (drie keer), Voorthuizen, De Glind, Terschuur, Stroe, Garderen en het Barneveldse gedeelte van Achterveld. Bij sommige stalbranden gingen geen dieren dood. Regionaal valt het aantal stalbranden in Woudenberg (vier keer) en in het buitengebied tussen Putten en Nijkerk (ook vier keer) op. 

De grootste stalbranden in deze regio in de afgelopen jaren, vonden plaats aan de Donkervoorterweg in Barneveld (juni 2020), de Scherpenzeelseweg in Barneveld (oktober 2018), de Heintjeskamperweg in Scherpenzeel (maart 2018), de Laagerfseweg in Woudenberg (juni 2017 en februari 2018) en de Lange Zuiderweg in Voorthuizen (februari 2015).

Met het overzicht wil het Verbond van Verzekeraars in beeld brengen op welke plekken zich het vaakst stalbranden voordoen en wat de oorzaken van de branden zijn. In veel gevallen is die oorzaak niet te achterhalen, maar geregeld is het ook duidelijk dat de brand is ontstaan door een probleem met elektra, door werkzaamheden, broei, werktuigen of blikseminslag. Het verbond wil daarmee indirect bewustwording rondom het voorkomen van deze branden verbeteren.

Meer in het algemeen concludeert het Verbond van Verzekeraars dat het aantal stalbranden de afgelopen jaren niet bijzonder is toegenomen, maar het aantal dierlijke slachtoffers wel. Dat komt vooral doordat er de laatste tijd meer pluimveebedrijven door brand getroffen zijn, waardoor het aantal dode dieren meteen ook sterk toeneemt. ,,Het is belangrijk dat er haast wordt gemaakt met eerder aangekondigde maatregelen om stalbranden tegen te gaan’’, stellen de verzekeraars. Dan gaat het onder meer om een wettelijke grens aan het aantal dieren per compartiment in de stal, een verplichte jaarlijkse brandveiligheidskeuring en een drie- tot vijfjaarlijkse keuring van elektra en zonnestroominstallaties in de stallen. Het verbond komt nu ook met een uitgebreide checklist voor agrariërs. ,,Met dat document in de hand kunnen ondernemers zelf zaken nalopen om de risico’s op brand te beperken.

In regionaal verband werken momenteel gemeenten Barneveld, Scherpenzeel en Woudenberg, de Veiligheids- en Gezondheidsregio Gelderland-Midden, LTO Gelderse Vallei, verzekeraars en ongediertebestrijders samen om stalbranden te bestrijden. Zo worden praktijkvoorbeelden in beeld gebracht en worden risico-inventarisaties uitgevoerd. Eerder al werd ervoor gepleit om vooral installaties in stallen van minstens twintig jaar oud aan te pakken en te vervangen. 

Wouter van Dijk